reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft poslouchá uživatele: ukázal seznam funkcí, které přidal díky odezvě

3.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft poslouchá uživatele: ukázal seznam funkcí, které přidal díky odezvě
Microsoft chce dokázat, že poslouchá připomínky uživatelů, a tak zveřejnil seznam věcí, které přidal na základě jejich odezvy. Máme tu např. klávesnici s emoji, sledování výkonu GPU a mnoho dalšího.
I když tomu mnozí nebudou věřit, společnost Microsoft při vývoji operačního systému Windows 10 naslouchá i připomínkám a požadavkům uživatelů ve svém Windows Insider programu. Aby to dokázal, zveřejnil na svém blogu seznam funkcí, které byly přidány právě proto, že si to vyžádali uživatelé. Jednou z nich je např. klávesnice pro emoji a kaomoji, kterou můžete vyvolat klávesou Windows a tečkou.
 
Windows 10 emoji
 
Další vyžádanou funkcí je OneDrive Files On-Demand, kde se data z cloudu stahují až tehdy, kdy jsou potřeba a normálně tak na disku nezabírají žádné místo, přestože se tváří, že tam jsou. Možné je např. i automaticky mazat lokální kopie a ponechávat jen ty online po určitém počtu dní, kdy se nepracovalo se souborem. Uživatelé si vyžádali i rozsáhlejší možnost změny barev a chování kurzorů myši. Na základě uživatelské odezvy bylo do Windows 10 přidáno i monitorování výkonu GPU.
 
Windows 10 GPU
 
Zlepšení se dočkalo i Centrum Feedback pro vkládání odezvy, kdy bylo umožněno uspořádat odezvy do kolekcí podle tématu. Díky uživatelům přidal Microsoft také synchronizaci rychlých poznámek napříč zařízeními. Užitečným vylepšením je i noční režim, který v pozdních večerních a nočních režimech sníží množství modrého světla, aby člověk neměl později takové problémy se spánkem a únavou očí.
 
Zapracovalo se také na notifikacích, které nyní lépe odkazují přímo do zdroje notifikace (dané aplikace). Xbox Game Bar dostal díky odezvě uživatelů počítadlo FPS, widget s dosaženými cíli a mnoho dalšího. Rozšíření schopností dostal i Windows Sandbox, značného vylepšení se dočkal i Windows Terminal a přibyla i podpora 24bitového RGB v příkazovém řádku. Seznam mnoha dalších vylepšení pak naleznete na blogovém příspěvku Microsoftu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama