reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pozastavil October 2018 Update, může mazat data uživatelů

7.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft pozastavil October 2018 Update, může mazat data uživatelů
Microsoft před pár dny vydal velkou aktualizaci Windows 10 October 2018 Update. Nyní však tuto aktualizaci pozastavil, neboť ve výjimečných případech při instalaci došlo ke smazání dat uživatelů, např. dokumentů a obrázků.
Je tomu jen pár dní, co společnost Microsoft vydala velkou aktualizaci operačního systému Windows 10 nazvanou October 2018 Update (verze 1809). Poměrně rychle ale update pozastavila a nyní by nemělo být možné stahovat tyto instalační soubory. Zároveň radí uživatelům, kteří sice instalační soubory mají, ale aktualizaci ještě neprovedli, aby ji ani neprováděli. Někteří uživatelé, kteří už aktualizaci provedli, totiž po instalaci, zažili velmi nepříjemný šok. October 2018 Update totiž v ojedinělých případech maže uživatelova data, např. obsah složky Dokumenty nebo Obrázky.
 
Microsoft Windows 10
 
Podle ohlasů nelze nalézt nějaký jasný vzor, kdy k chybě dochází. Jsou uživatelé, kteří aktualizaci nainstalovali na více počítačů a chyba nastala např. jen na jednom z nich. Znovu se ukazuje, že před významnými aktualizacemi je dobré svá data zálohovat, protože člověk nikdy neví, co se může stát. Další dobrou radou je s aktualizací počkat a zjistit, zda se nevyskytuje nějaká častější chyba (i tak se ale bude muset vždy najít někdo, kdo to zkusí dříve a stane se tak "pokusným králíkem").
 
Zajímavé je to, že v Insider Programu se chyba několikrát objevila a Microsoft tak o mazání dat věděl. Nevypadalo to však, že by šlo o častý problém, počet zmínek byl extrémně malý a problém se projevil ve větším až u ostrých aktualizací. Ještě štěstí, že byla aktualizace pozastavena dříve, než začal Microsoft nabízet update automaticky (doposud byl k dispozici jen na vyžádání). Možnost aktualizace bude spuštěna až poté, co bude nalezen zdroj chyby a dojde k nápravě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama