reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobiveil a Crossbar plánují obohatit SSD o paměti ReRAM

27.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Mobiveil a Crossbar plánují obohatit SSD o paměti ReRAM
Společnosti Mobiveil a Crossbar se rozhodly spojit síly ve snaze přinést do světa SSD paměti typu ReRAM, čili Resistive Random Access Memory. Chtějí tak napravit údajné zklamání z pamětí 3D XPoint firmy Intel. 
Je pravda, že první generace produktů Intel Optane založených na pamětech 3D XPoint nenabídly zrovna to, co jsme očekávali dle povyku kolem udávaného výkonu samotných pamětí a zvláště ty spotřebitelské verze Optane mají přinejlepším diskutabilní přínos. Mobiveil a Crossbar k tomu chtějí využít paměti ReRAM, čili rezistivní paměti s libovolným přístupem, jejichž základem by měly být memristory
 
 
Mobiveil už má pro ReRAM adaptovat své kontrolery pracující s NVMe, PCIe a DDR3/4, přičemž samotná technologie ReRAM půjde na vrub firmy Crossbar. Obě firmy se se svými plánu už podělily s redaktorem serveru EETimes a slibují, že spojení jejich technologií přinese desetinásobné zvýšení výkonu (IOPS) dnešních SSD pro PCIe a NVMe při současné jen desetinových latencích. Takové produkty mají najít své uplatnění nejdříve mezi servery. 
 
CEO společnosti Mobiveil přitom uvedl, že adaptace jejich kontrolerů na architekturu ReRAM bude relativně snadná, přičemž viceprezident firmy Crossbar se zase zmínil, že vedle ReRAM pro SSD pracuje také na integraci této technologie do NV-DIMM, čili do podoby modulů DIMM využívaných pro ukládání dat, pro jejichž udržení nebude třeba paměti neustále napájet. 
 
Zmíněna byla také už konkrétní čísla, dle nichž je architektura ReRAM schopna nabídnout 6 milionů IOPS (512 B) s latencemi pod 10 mikrosekund. Půjde tak o paměti  s výkonem na půl cesty mezi NAND Flash a RAM. Uvidíme tak, zda tyto společnosti dostojí svým slibům a jejich produkty opravdu nabídnou to, co bylo slíbeno, když už si berou do úst Intel s Micronem a jejich 3D XPoint. Ostatně paměti ReRAM se chystají vstoupit na trh několik let. 

Zdroj: Hexus.net
reklama