reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modder předběhl NVIDII a vytvořil si vlastní RTX 2060 s 12 GB paměti

24.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Modder předběhl NVIDII a vytvořil si vlastní RTX 2060 s 12 GB paměti
NVIDIA se chystá už brzy vypustit na trh zbrusu nové SKU grafické karty, které ale bude využívat naopak staré GPU TU106. Výsledná GeForce RTX 2060 ovšem dostane dvojnásobných 12 GB paměti. 
Nabízí se otázka, proč by NVIDIA měla kartu jako RTX 2060 doplnit o paměťový subsystém s 12 GB paměti. Odpověď zná pouze sama, ale my můžeme odhadnout, že prostě už nechce vyslat na trh novou kartu s méně než 8 GB paměti, neboť ta by už mohla představovat značné omezení výkonu.
 
Pokud NVIDIA nechce osekat šířku sběrnice, a tím i snížit výkon karty, má v případě čipu TU106 (stejně jako u RTX 3060) jedinou možnost, a sice nabídnout rovnou dvojnásobných 12 GB, ostatně půjde už o pomalé 14GT/s verze. A co se týče aktuální řady RTX 30, tu už stejně logika opustila, pokud jde právě o paměťovou kapacitu, ale to vše vychází prostě a jednoduše z omezení stanovených šířkou sběrnice jednotlivých modelů. 
 
 
Že je ovšem možné na 12 GB upgradovat i staré verze GeForce RTX 2060, to ukázal opět známý modder VIK-on, který už dříve nainstaloval 16 GB na RTX 3070 a také 22 GB na RTX 2080 Ti
 
 
VIK-on tak využil jemu dobře známý postup a prostě vyměnil 1GB paměti GDDR6 za 2GB moduly, což pochopitelně vyžaduje vhodnou výbavu i znalosti při pájení BGA čipů. Společně s dalšími potřebnými úpravami tak vznikla 12GB verze karty RTX 2060, ale my zatím nemůžeme říci, zda jde v podstatě o to samé, co si chystá i NVIDIA. Nejsou totiž známy přesné specifikace chystaných 12GB RTX 2060, které mohou konec konců dostat rychlejší paměti a také GPU s vyššími takty. Na druhou stranu to asi bude více CUDA jader, neboť pak by se už nedalo mluvit o RTX 2060, ale to se ještě uvidí. 
 
Autor svou kartu už sám otestoval v Unigine Superposition a také v těžbě (ethash), na základě čehož může konstatovat, že má víceméně stejný výkon jako 6GB model, což není ani v nejmenším překvapivé vzhledem k daným testům. Nicméně nyní je tato karta na cestě k provedení podrobnějších testů, jichž se zhostí ruský server Pro Hi-Tech. 
 
Jako v předchozích případech není ale tento výtvor dokonalý, občas totiž obrazovka počítače potemní, ovšem to lze vyřešit jednoduše, a sice uvedením karty do režimu performance prostřednictvím nastavení v NVIDIA Control Panel. 
 
Samotná NVIDIA by měla 12GB RTX 2060 vypustit na trh už velice brzy, a to konkrétně 7. prosince a zrovna včera toto datum potvrdil francouzský server overclocking.com.
 
Zdroj: VideoCardz


reklama