reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI předvádí, jak funguje AMD Curve Optimizer

17.12.2020, Jan Vítek, aktualita
MSI předvádí, jak funguje AMD Curve Optimizer
AMD nedávno oznámilo, že si přichystá novou verzi AGESA, která bude obsahovat funkci Curve Optimizer. Ta se postará o lepší využití konkrétních kusů procesorů Ryzen s ohledem jak na výkon, tak i spotřebu a výdej tepla. 
Procesory AMD by tak měly díky Curve Optimizer využívat své skutečné možnosti v rámci konkrétních kusů a ne společná nastavení, což umožní nová AGESA 1.1.0.0 Patch D. AMD už potvrdilo, že tato aktualizace bude k dispozici pro desky série 400 a samozřejmě i 500, a to od ledna příštího roku. Výrobci základních desek se ale podobnými novinkami rádi chlubí už předem a nyní se díky tomu můžeme podívat na to, co naměřila firma MSI. 
 
 
Společnost MSI přitom vyzkoušela nový Curve Optimizer na starší desce B450 Tomahawk, která byla vybavena moderním procesorem Ryzen 9 5900X. Zapnout ji můžeme pouze v BIOSu a ne pomocí softwaru AMD Ryzen Master. Díky lepšímu vyladění napájecího napětí a taktů můžeme počítat s nižšími teplotami i spotřebou a vyššími takty i výkonem, ovšem je jasné, že to už bude záviset na konkrétním kusu procesoru. Horší výsledky by ale tato funkce přinést neměla, neboť základní nastavení křivky pro napětí a pracovní frekvence musí zvládnout všechny kusy, takže v tom nejhorším případě se nestane nic a nebude tu žádný rozdíl. 
 
 
MSI hlásí, že v jeho případě se zvedl takt procesoru o 50 MHz v jednovláknovém testu Cinebench R20, což přineslo o 1,6 % vyšší výkon. V případě vícevláknového testu to bylo o trošku lepší a výkon se zvýšil o 2 % a frekvence o zhruba 100 MHz v průměru. Současně s tím ovšem klesly teploty v zátěži téměř o 4 °C, takže dohromady nejde o nic zanedbatelného, zvláště když jde jen o optimalizaci, kterou získáme zdarma v nových verzích BIOSu. 
 
Dozvídáme se také, že MSI nastavilo pro Curve Optimizer hodnotu -15 a že po nastavení hodnoty -30 už byl systém nestabilní. Není jasné, co tyto čísla přesně znamenají, ale půjde asi o nějaký koeficient, kde bude platit, že čím vyšší negativní hodnotu zvolíme, tím agresivnější nastavení bude vyzkoušeno. 
 
Curve Optimizer vypnutý CPU takt CPU teplota Cinebench R20 skóre
Cinebench R20 - nT 4350~4550MHz 72,3 °C 8346
Cinebench R20 -1T 4900MHz Max 68,6 °C 630
       
Curve Optimizer = -15 CPU takt CPU teplota Cinebench R20 skóre
Cinebench R20 - nT 4450~4675MHz 72,1 °C 8513
Cinebench R20 - 1T 4950MHz Max 67,3 °C 640
 
MSI hodlá vypustit do světa nové verze BIOSů s Curve Optimizer nejdříve pro desky B450 AX, a to během příštích týdnů. Ostatní desky se dočkají asi až příští rok. 
 
Zdroj: wccftech


reklama