Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI přijde s levnou deskou pro Alder Lake s napájením ATX12VO

14.1.2022, Jan Vítek, aktualita
MSI přijde s levnou deskou pro Alder Lake s napájením ATX12VO
MSI alespoň prozatím pojme napájecí standard ATX12VO jako vhodnou výbavu levnějších základních desek s paticí LGA 1700. Půjde tak o modely pro procesory Alder Lake, a to s čipsetem H610. 
Čipset Intel H610 stojí nejníže v hierarchii série 600, a deska MSI Pro H610M 12VO tak rozhodně nebude patřit mezi drahé modely, což je menší překvapení potom, co MSI loni představilo svou desku Z590 Pro 12VO, kterou ale aktuálně ani nemůžeme najít v nabídce firmy, a tak to vypadá, že se snad nakonec ani nezačala prodávat, přinejmenším ne v maloobchodě. 
 
 
My bychom se tak nemuseli dočkat ani modelu MSI Pro H610M 12VO, neboť dle THW půjde o desku určenou především pro výrobce počítačů. Jistá možnost tu přeci jen je, i když my stejně o nic nepřijdeme, pokud se tak nestane. Ostatně se nedá říci, že bychom se na trhu mohli prodírat nabídkou napájecích zdrojů se standardem ATX12VO. Nějaké sice už byly představeny, jako třeba FSP Group FSP750-27SCB či High Power HP1-P650GD-F12S, ale sehnat je, to už je jiná věc. 
 
Standard ATX12VO, dle nějž se do desky dodává pouze 12V napětí a ona sama si pak zajistí další potřebná, se tak zatím v DIY sektoru v podstatě nerozšiřuje. Tomu se ani nelze divit, když samotní výrobci desek neskrývali to, jak málo jsou z tohoto standardu nadšeni. Ten se samozřejmě může časem ujmout, ale pokud ano, půjde zřejmě o velice pomalý přechod, který se bude nejdříve odehrávat v oblasti hotových sestav od různých výrobců.