Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk má na krku další žalobu za "insider trading" v hodnotě 7,5 mld. USD

4.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Musk má na krku další žalobu za "insider trading" v hodnotě 7,5 mld. USD
Elon Musk má v poslední době dost problémů. Stále se mu nedaří si zajistit zamítnutou obří výplatu ve výši 55-56 mld. USD, nyní je obviněn z obchodování zasvěcených osob, kdy se měl obohatit a prodat akcie Tesly za 7,5 mld. USD.
Automobilka Tesla a její šéf Elon Musk to nejen v poslední době nemají moc jednoduché. Automobilka zrušila plán prodávat velmi ambiciózních 20 milionů vozů ročně, což chtěla stihnout do roku 2030, nedávno byla Muskovi také soudem zamítnuta vysoká výkonnostní odměna ve výši 55-56 mld. USD, což se nyní snaží zvrátit, ale zatím neúspěšně. Nyní se k tomu přidává žaloba za insider trading (obchodování zasvěcených osob). Investor Michael Perry v žalobě podané k Delaware Chancery Court říká, že Musk si přilepšil zhruba 3 miliardy dolarů, když koncem roku 2022 (v listopadu a prosinci) prodal akcie společnosti Tesla v hodnotě přes 7,53 mld. dolarů.
 
Podle Perryho v té době už musel dobře vědět, že prodejní čísla Tesly za probíhají čtvrtletí nebudou dobrá a že jejich zveřejnění v lednu 2023 pošle akcie firmy dolů, prodal dle něj akcie ještě v době, kdy měly vysokou hodnotu. Faktem nicméně je, že akcie Tesly tehdy už dlouhodobě klesaly (zatímco na přelomu 2021/2022 byly až za 300-400 USD, v listopadu 2022 jen za cca 170-210 USD, v prosinci 120-190 USD).
 
Zveřejněná čísla ale nebyla úplně tragická, i když rozhodně ne příliš pozitivní. Šlo spíše o to, že Tesla rostla "jen" hodně, ale ne extrémně hodně. Hodnota akcií tehdy spadla ze 123 na 108 USD, ale už týden později byla na stejné hodnotě jako předtím. Perry říká, že kdyby Musk prodal akcie po propadu (tedy by nevyužil své interní znalosti ve firmě), získal by na prodeji o 3 mld. USD méně a jeho příjmy by byly okolo 55 % toho, jaké byly díky tomuto zneužití. Požaduje tak, aby Musk vrátil všechen zisk, který prodejem akcií firmy získal.
 
Zdroj: jalopnik.com, gadgets360.com, obrázek (Musk, autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.