Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk věnoval charitě akcie Tesly za 5,7 mld. USD

16.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Musk věnoval charitě akcie Tesly za 5,7 mld. USD
Elon Musk před několika měsíci věnoval charitě akcie společnosti Tesla v hodně přes 5,7 miliardy dolarů. Vyplynulo to ze zveřejněných dokumentů pro komisi Securities and Exchange Commission (SEC).
Listopad byl pro Elona Muska náročným měsícem. Na přetřes přišlo placení daní nejbohatšími lidmi a Musk se dostal do situace, kdy měl zaplatit okolo 11 miliard USD kvůli uplatnění opcí. Přestože je nejbohatším člověkem na planetě, na něco takového neměl prostředky, protože jeho jmění je především ve formě akcií, které tak musel prodat. To mu odsouhlasili lidé v anketě na Twitteru, která se také stala terčem žalob. Celkově prodal akcie za 16,4 mld. USD, výši daní mu pak pomohl snížit obrovský dar charitě.
 
Elon Musk
 
Podle zprávy šlo o 5,044 milionu akcií Tesly, které v té době měly hodnotu 5,74 mld. USD (přes 120 mld. Kč). Daňoví experti očekávají, že tento dar mohl snížit jeho daně až k polovině původního množství. Současně se tak stal druhým největším donátorem po Billovi Gatesovi a jeho manželce Melindě. Není to ale zdaleka jediný dobročinný projekt Muska. Spolu se svým bratrem Kimbalem mají Musk Foundation, která podporuje různé projekty výzkumu obnovitelných zdrojů, výzkumu vesmíru nebo bezpečné umělé inteligence. Máme zde i jeho Xprize Carbon Removal.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.