reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Můžou být satelity Starlink od Elona Muska problémem pro astronomy?

29.5.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Můžou být satelity Starlink od Elona Muska problémem pro astronomy?
Elon Musk už dlouhou dobu plánuje vybudovat síť satelitů Starlink pro rychlé a levné připojení k internetu. Po nedávném vyslání šedesátky satelitů na orbitu se ale objevují obavy, jaký to bude mít vliv na astronomii a pozorování noční oblohy. 
Síť satelitů Starlink má zajistit širokopásmové připojení k internetu po celé zeměkouli. Minulý týden se SpaceX podařilo na Falconu 9 vynést šedesát takových družic a jejich "světelný vlak" mohl být pozorován na noční obloze. Elon Musk ale plánuje na oběžnou dráhu umístit 12 000 satelitů, což by mohlo utvořit určitý problém týkající se astronomů. 
 
Jonathan McDowell a také další z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics pozorovali, že Muskovy satelity září dost jasně na to, aby mohly způsobit "potíže" pro astronomii. Budoucí satelitní síť, která má čítat 12 000 jednotek, by podle něj mohla zkomplikovat pohled na noční oblohu. Bude to totiž znamenat několikanásobné zvětšení počtu družic na oběžné dráze. Pro astronomy s teleskopy umístěnými na Zemi by pak mohlo být těžší zkoumat oblohu. 
 
 
Elon Musk ale na svém twitterovém účtu lidi v diskuzi uklidňoval, že satelity Starlink nebudou nikým pozorovány, pokud se nebudou dívat nějak zvlášť pozorně, a budou mít přibližně nulový vliv na pokroky v astronomii. Podotkl, že už nyní je na orbitě asi 4900 satelitů a lidé jejich existenci v podstatě nezaznamenávají. Poté, co jeho družicím skončí jejich životnost, měly by sestoupit do atmosféry a tam zaniknout, shořet by měla většina jejich komponentů. 
 
Elon Musk také uvedl, že požádal tým, aby snížil míru odrazivosti povrchu satelitů. Také uvažoval o tom, že by přímo na těla družic přidal teleskopy, které by umožnily lepší pohled na vesmír. Pokud by při kritických astronomických experimentech byla potřeba upravit orientaci satelitů, aby se minimalizovalo odrážení slunečního světla, je to podle Elona Muska velmi snadné. Nezapomněl dodat, že se velmi starají o vědu.
 
Jaký tedy bude skutečný dopad tak velkého množství satelitů, ukáže čas. Elon Musk totiž není jediný, kdo se o podobný projekt pokouší, mají přibývat i družice například od Amazonu Jeffa Bezose
 


reklama