reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na čínském maloobchodním trhu CPU se Intel drží lépe, přesto postupně ztrácí

19.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Na čínském maloobchodním trhu CPU se Intel drží lépe, přesto postupně ztrácí
Můžeme tvrdit, že pokud jde o DIY trh a samostatně prodávané procesory x86, pak firmě AMD patří obecně v západních zemích a Evropě vedoucí pozice. Ovšem odlišná situace může být v Číně, kde má Intel stále velice stabilní pozici lídra. 
Díky přehledným statistikám často sledujeme výsledky prodejů velkého německého obchodu Mindfactory, kde společnost AMD nad Intelem jasně a drtivě vede jak v počtu prodaných procesorů, tak i v tržbách, jež tyto procesory generují. Ovšem německý maloobchod pochopitelně nelze brát jako reprezentativní vzorek celkových prodejů procesorů x86. 
 
Na našem trhu mimochodem Ryzeny také vedou, ale pokud lze soudit z žebříčku Heureky, už ne tak výrazně. Do první desítky se už probojovaly čtyři Intely a nové Rocket Lake-S si nestojí vůbec špatně, a to pochopitelně zvláště Core i5-11400F.
 
V tomto ohledu se údaje liší. Dle Mercury Research se postup AMD k podílu 25 procent loni zastavil kvůli příliš vysokému zájmu, který firma nebyla schopna zvládnout, a Intel ji tak s velkým potěšením nahradil. Server Statista udává pro AMD mnohem pozitivnější čísla, která je třeba brát s velkou rezervou. Nicméně ukazuje se především to, že podíl AMD v minulém roce značně narostl, což čísla z Číny zrovna neříkají. Trend je ale podobný. 
 
 
Je třeba upozornit na to, že graf prodejce Lu Da Shi Data Center ukazuje časový vývoj zprava doleva a ne opačně, jak jsme zvyklí. Ukazuje se tak, že na konci předchozího roku dokázal Intel i v Číně vzít část podílu zpět, ovšem poté v prvním letošním čtvrtletí si AMD její významnou část opět dokázalo vybojovat. Jedná se ovšem o prodej procesorů koncovým zákazníkům, ne o přehled týkající se celého trhu.
 
 
Na předních místech mezi prodanými desktopovými procesory tak u daného prodejce jasně dominuje Intel, přičemž AMD je až na 7. místě s "levným" a starším Ryzenem 5 3600, který je zrovna u nás asi nejpopulárnější. 
 
Uvidíme, co ukáží data firmy Mercury Research, která nové údaje zveřejní na začátku příštího měsíce (konkrétně 4. května). Čísla této firmy ale budou spíše než oblibu opět značit to, zda AMD dokázalo zvýšit dodávky svých procesorů na trh natolik, aby si alespoň udrželo svůj těžko vybojovaný podíl.
 
V příštích měsících to ostatně AMD bude mít i s onou oblibou těžší, neboť jeho moderní Ryzeny 5000 začínají na příliš vysoké ceně a proti levnějším modelům Rocket Lake tak musí bojovat starší Ryzeny 3000, které tahají za kratší konec. 
 


reklama