reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA konečně vybrala místo pro přistání sondy OSIRIS-REx

16.12.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA konečně vybrala místo pro přistání sondy OSIRIS-REx
Sonda OSIRIS-REx dorazila k asteroidu Bennu už před více než rokem a od té doby jej zkoumá i proto, aby si vybrala místo pro své přistání. Letos v létě jsme tu měli čtyři možnosti, z nichž byla nyní zvolena ta konečná.
OSIRIS-REx americké NASA tak už dávno obíhá kolem asteroidu Bennu a jejím úkolem bude snad už v blízké budoucnosti sběr vzorků přímo z jeho povrchu, aby mohly být dopraveny na Zemi. Ze všech možností bylo na členitém povrchu postupným zužováním z původních 50 lokací vybráno toto místo zvané Nightingale, kam by mohla sonda vcelku bezpečně a pohodlně přistát. Jde o mělkou prohlubeň u severního pólu Bennu
 
 
Výběr místa pro přistání zabral dlouho i proto, že samotná NASA byla překvapena tím, jak moc je povrch asteroidu členitý a plný různě velkých balvanů. Kvůli tomu bude nebezpečné samotné přistání, ale i přiblížení k vybranému místu, ostatně japonská Hayabusa2 to také neměla v tomto ohledu jednoduché, ale ta už svou práci vykonala a nyní zbývá už "jen" návrat vzorků. 
 
 
Poslední čtyři kandidátská místa pro přistání OSIRIS-REx dostala označení Nightingale, Osprey, Sandpiper a Kingfisher, přičemž jako záložní pro Nightingale poslouží Osprey jako druhé nejvhodnější. Co by se ale mohlo zvrtnout, aby sonda musela přistát jinde než na primárně vybrané lokaci, to není jasné. 
 
Samotné dosednutí se chystá na příští rok, ovšem nelze si je představovat třeba jako přistání lunárního modulu na Měsíci. OSIRIS-REx se prostě jen přiblíží k povrchu, s nímž bude mít kontakt pouze dlouhé ramenu, z nějž vytryskne proud stlačeného dusíku. Jím zvířený materiál se pak bude snažit pochytat speciální mechanismus a NASA doufá ve vzorek vážící přinejlepším 60 gramů. Půjde v podstatě o obyčejný kousek asteroidu, ovšem s obrovskou hodnotou vzhledem k tomu, že tato mise přišla téměř na miliardu dolarů. Nicméně i tak to bude potenciálně mnohem více, než sesbírala Hayabusa2, v jejímž případě se počítá se 100 miligramy, ale to poznáme až poté, co se kontejnery se vzorky vrátí zpět. 
 
NASA tak nyní musí připravit plán sestupu, jenž bude už samotný probíhat automaticky a sonda se musí trefit na místo o průměru cca 16 metrů. Při sestupu se přitom musí dbát na okolí, ostatně hned u okraje Nightingale je velký, asi 7 metrů vysoký balvan, jenž si vysloužil tolkienovskou přezdívku Mount Doom. Ten by se skutečně mohl stát sondě osudný vzhledem k tomu, že její "rozpažené" solární panely mají 6,2 metru napříč. 
 
Přípravy budou probíhat až do 25. srpna a do té doby sonda ještě dvakrát přeletí nad svým plánovaným místem dosednutí, aby se na ně ještě lépe podívala. NASA také plánuje, že před ostrou akcí proběhnou dvě zkoušky na sestup. 
 


reklama