reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA oficiálně ukončila misi InSight, sonda neodpovídá

24.12.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA oficiálně ukončila misi InSight, sonda neodpovídá
Mise InSight na Marsu došla ke svému konci. Před Vánoci to oznámila NASA, sonda totiž přestala komunikovat se střediskem na Zemi a je vysoce pravděpodobné, že se spojení navázat již nepodaří.
NASA ve středu oficiálně oznámila po dvou neúspěšných pokusech o obnovení spojení konec mise InSight Mars (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), poslední komunikace mezi sondou a řídicím střediskem na Zemi proběhla 15. prosince. I přesto ale NASA bude nadále poslouchat, jestli od sondy náhodou ještě nějaký signál nepřijde, taková situace je ale v současné době kosmickou agenturou považována za nepravděpodobnou.
 
 
Od přistání na planetě Mars v roce 2018 se na povrchu polárních panelů sondy InSight hromadil všudypřítomný jemný prach a vrstva se postupně stala tak silnou, že sonda nemá dostatečný přísun energie. Na selfie InSight pocházející z 24. dubna tohoto roku bylo vidět silné zanesení solárních panelů a NASA již tehdy předpokládala, že sonda brzy zmizí pod nánosem prachu a mise bude ukončena.
 
Čas, který sonda InSight strávila na Marsu, byl nicméně velmi produktivní. Sonda sbírala cenná data o nitru planety Mars, je vybavena seismometrem, který zachytil více než 1300 "marsotřesení", z čehož minimálně jedno bylo způsobeno dopadem meteoridu. Na základě sesbíraných informací došli vědci k závěrům, že jádro Marsu je přibližně o polovinu menší než jádro Země, sonda také zaznamenávala marsovské počasí a nahrávala zvukové soubory z rudé planety.
 


reklama