reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA s OSIRIS-REx vybrala čtyři místa pro sběr vzorků na asteroidu Bennu

15.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA s OSIRIS-REx vybrala čtyři místa pro sběr vzorků na asteroidu Bennu
Po měsících zkoumání a objevování povrchu asteroidu Bennu vybral Národní úřad pro letectví a kosmonautiku čtyři potenciální stanoviště pro sběr vzorků z asteroidu. O to by se měla postarat sonda OSIRIS-REx. 
Sonda OSIRIS-REx americké kosmické agentury NASA dorazila k objektu svého zkoumání - k asteroidu Bennu - na konci minulého roku. Jejím úkolem je také zpět na Zemi odeslat vzorky z tohoto vesmírného tělesa. Tým NASA vybral čtyři potenciální místa, ze kterých by mohly být vzorky odebrány. 

V prosinci 2018 začala sonda OSIRIS-REx mapovat povrch asteroidu Bennu, aby lokalizovala ta nejdostupnější a nejlepší místa pro získání vzorků. Výzkumný tým NASA si zprvu myslel, že v tuto dobu budou mít vědci zvoleny finální dva kandidáty na místa sběru vzorků, zatím jsou ale vybrány čtyři. Při bližším zkoumání s pomocí kosmické sondy bylo totiž zjištěno, že asteroid Bennu má velmi skalnatý terén, který představuje pro NASA výzvu, protože sonda může sbírat vzorky o maximální velikosti průměru 2,5 cm. 
 

Původní plán mise OSIRIS-REx počítal s tím, že identifikace vhodných stanovišť bude probíhat na lokalitách s poloměrem 25 metrů. To ale představuje problém, protože místa bez velkých balvanů na asteroidu Bennu jsou jen menší, takže tým NASA musel rozsah změnit na pět až deset metrů. V této souvislosti se také musely zvýšit požadavky na přesnost navigace. Tým výzkumníků si zkrátka musí se skalnatým povrchem Bennu při sběru vzorků poradit. 

Čtyři vybraná stanoviště na asteroidu NASA pojmenovala podle tradice názvy, které se vztahují k Egyptu. Tentokrát pro lokality vybrala jména ptáků, kteří v této zemi žijí. Dokonce i sám asteroid Bennu je pojmenován po mytologickém tvoru Benu z egyptského božstva. 
 

Sonda OSIRIS-REx bude mít na podzim za úkol podrobně zkoumat vybrané lokality a tvořit snímky vybraných lokalit i zblízka. Data pak budou podrobně analyzována, aby se potvrdilo, že jsou lokality bezpečné a vhodné pro sběr. Ze čtyř stanovišť pro získání vzorků plánuje vědecký tým v zimě vybrat dvě nejvhodnější - jedno primární a druhé záložní. Každé z míst je jiné - jedno například může skrývat vzorky obsahující vodu, u dalšího by mohly převažovat materiály bohaté na uhlík. 

Sběr vzorků na asteroidu plánuje Národní úřad pro letectví a kosmonautiku na druhou polovinu roku 2020, návratový modul by se společně s kousky vzorků hornin, které sonda na Bennu získá, měl vrátit na Zemi 23. září 2023. 
 


reklama