reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nebezpečný font. Windows čeká na opravu kritických chyb

24.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Nebezpečný font. Windows čeká na opravu kritických chyb
Microsoft oznámil, že se ve všech podporovaných verzích Windows nachází kritické chyby v knihovně fontů Adobe Type Manager umožňující útočníkovi vzdáleně spuštění kódu. Na opravu si patrně ještě počkáme.
Microsoft tento týden varoval miliardy uživatelů Windows před kritickou chybou v operačním systému. Jako problematická se ukázala knihovna Adobe Type Manager, která obsahuje písma PostScript a je součástí systému od verze Windows 2000. Nutno dodat, že i přes název je za vývoj kódu kompletně zodpovědný Microsoft, nikoliv Adobe. Chyba se týká způsobu, jakým Windows analyzuje písma OpenType, konkrétně se problém týká fontu Adobe Type 1 PostScript. Útočníkovi by ke vzdálenému spuštění kódu stačilo, aby přesvědčil uživatel k otevření speciálně upraveného dokumentu, nebo jej alespoň zobrazil jako náhled v Průzkumníku Windows. Jednou z dalších možností zneužití je přes škodlivou stránku využívající službu WebClient.
 
 
Ačkoliv zatím nejsou veřejně známy žádné případy, podle Microsoftu již došlo k cíleným útokům, které se snažily zneužít tuto chybu. Vývojáři už údajně pracují na opravě, její vydání bychom ovšem měli čekat až v příští úterní bezpečnostní aktualizaci, která vyjde přibližně v polovině dubna. Patch by měl být uvolněn pro všechny podporované verze operačního systému, i když v případě Windows 7 nebo Windows Server 2008 (R2) pouze v případě, že uživatel vlastní licenci pro prodloužení podpory (ESU).
 
V tuto chvíli nabízí Microsoft pouze několik řešení, jak zmírnit riziko napadení systému. Prvním z nich je vypnutí podokna náhledu a podokna podrobností v Průzkumníku Windows, což provést na kartě Zobrazení. Potom se doporučuje na stejné kartě přejít do Možností, kde v části Zobrazení aktivovat volbu „Vždy zobrazovat ikony, nikdy ne miniatury“. Takový je postup ve Windows 10, v předchozích verzích systému mohou být kroku trochu jiné. V každém případě ovšem Průzkumník WIndows přestane zobrazovat písma OpenType, nijak ovšem neochrání uživatele v případě, že škodlivý soubor přece jen otevře.
Dále Microsoft radí vypnout službu WebClient, pokud ji uživatel nepotřebuje, což lze provést po zadání příkazu „Services.msc“ do příkazového řádku. A poslední možností je přejmenování souboru atmfd.dll, v takovém případě ale hrozí problémy u některých aplikací třetích stran používající písma OpenType (ve Windows nativně nejsou využívána). Celý postup i další informace o uvedených chybách najdete ve zdrojovém odkazu níže,
 


reklama