reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nečekaný únik: AMD Ryzen C7 pro smartphony s RDNA2 GPU

2.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Nečekaný únik: AMD Ryzen C7 pro smartphony s RDNA2 GPU
Na Internetu se objevil velmi zajímavý únik. Ten hovoří o novém mobilním procesoru, o který se má postarat společnost AMD. Nový Ryzen C7 by dle něj měl využít výkonná jádra ARM Cortex-X1 a vlastní RDNA2 grafický čip.
Společnosti AMD se s novými procesory Ryzen a EPYC podařilo úspěšně zaútočit na desktopový, serverový i mobilní trh. Nyní se však dostávají do popředí informace, že by možná nemuselo útočit v mobilní sféře útočit jen na notebooky, ale dokonce i na smartphony. Pokud je poslední únik pravdivý (což v určitých oblastech moc nevypadá), pak by si AMD mohlo chystat nový mobilní procesor Ryzen C7 pro mobilní telefony. Mělo by jít o 64bitový 8jádrový procesor, jehož dvě nejvýkonnější jádra ARM Cortex-X1 (Gaugin Pro) mají běžet na frekvenci až 3,0 GHz. Další dvě jádra Cortex-A78 (Gaugin) mají využít frekvenci 2,6 GHz a výčet doplňuje čtveřice úsporných jader Cortex-A55 na taktu 2,0 GHz. Procesor má být vyráběn 5nm technologií u TSMC.
 
AMD Ryzen logo
 
Aby těch zajímavostí nebylo málo, tento čip se dle úniku má od ostatních čipů, které také v budoucnu využijí Cortex-X1, lišit zejména grafikou. AMD nemá využívat některé z GPU Adreno, ale svoji vlastní grafiku založenou na architektuře RDNA2 se 4 CU na taktu 700 MHz. Dle uniklého dokumentu má být o 45 % výkonnější než Adreno 650 a má být prvním mobilním GPU nabízejícím dokonce HW ray-tracing a VRS (Variable Rate Shading).
 
Nový procesor má mít 4×16bitový řadič LPDDR5 pamětí o frekvenci až 2750 MHz a podporu úložiště UFS 3.1. Dále se hovoří o podpoře 2K displejů s frekvencí do 144 Hz a 10bitovými barvami. O síťovou konektivitu se má postarat MediaTek 5G UltraSave Modem s 2CC agregací a dual-SIM (obě s 5G). Samozřejmostí má být i podpora Wi-Fi 6 (802.11ad i 802.11ay), Bluetooth 5.1, USB-C 3.1 a snad všech známých polohových služeb.
 
Nyní je otázkou, zda je únik pravdivý. I když dokument vypadá mít design velmi věrohodný, nevěrohodně vypadají např. názvy jader Gaugin. AMD pojmenovává svá CPU podle slavných malířů, ale Gauguin se píše s "u" navíc. Těžko předpokládat, že by AMD udělalo takovou chybu ve jméně. HW ray-tracing také nezní příliš reálně při pouhých 4 CU na 700 MHz a rozlišení displejů smartphonů, které se od těch na PC v zásadě nijak zvlášť neliší. Další indícií, že jde o "fake", je i to, že koncová část specifikací je vykopírovaná z oficiálních technických specifikací Snapdragonu 865 (v diskuzi na to upozornil tombominos).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama