reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nereferenční Radeony Navi přichází, referenční i tak zůstanou

12.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Nereferenční Radeony Navi přichází, referenční i tak zůstanou
AIB partneři společnosti AMD se už pomalu chystají vypustit na trh své verze grafických karet s čipy Navi, a tak se začalo spekulovat o tom, že AMD samo ukončí život svých referenčních karet s jejich tak málo oblíbenými chladiči.
Nedávno jsme se dozvěděli, že Radeony VII se už prý nevyrábí a že se jen doprodávají zásoby. K tomu lze říci, že jde o pochopitelný krok, který lze nyní potvrdit na základě toho, že dané karty se už téměř nedají koupit a mizí z nabídky obchodů, zatímco dříve byly běžně k dostání. 
 
 
Radeon VII přitom má chladič, který využívá tři axiální ventilátory a vypadá podobně jako referenční chladiče moderních GeForce. Proto se dalo očekávat, že i Radeony Navi půjdou touto cestou, jenomže AMD opět použilo svůj klasicky "vysavačový" design, čili radiální ventilátor foukající skrz žebra přímo ven ze skříně. Výhodné je to, že teplý vzduch se ihned dostane mimo vnitřní prostor skříně a grafika tím i přispívá k obměně vzduchu v ní. Ovšem co naplat, když je takový chladič celkově málo výkonný, respektive má špatný poměr výkonu a hluku. 
 
 
Snad už tento týden mají AIB partneři firmy AMD konečně nabídnout své výkonnější verze karet RX 5700 a RX 5700 XT, přičemž od Francouzů jsme se mohli dozvědět, že AMD bude reagovat ukončením výroby referenčních karet. Možná že šlo o výmysl, ale třeba jen o nepochopení záměru. 
 
Nicméně AMD slovy Scotta Herkelmana tuto informaci popřelo s tím, že samo bude stále nabízet své referenční verze karet Radeon série 5700, a to jak na svých stránkách, tak i v maloobchodech či případně v produktech OEM výrobců. Nicméně, AIB partneři by už měli zcela přejít na výrobu svých vlastních verzí, takže možná proto vzniklo malé nedorozumění. 
 
Postup firmy AMD tak i v případě Navi bude zcela standardní a stejný jako v předchozích letech. To mohou ocenit především ti, kteří mají zájem o vodní chlazení, neboť v případě nereferenčních karet nemají záruku, že standardizovaný vodní blok na její PCB budou moci namontovat. Referenční karta je tak pro ně jistota. 
 
Zdroj: Techspot


reklama