reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nereferenční verze nových Radeonů budou v polovině srpna

9.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Nereferenční verze nových Radeonů budou v polovině srpna
S nástupem generace Radeonů RX 5700 se začala probírat otázka, proč AMD ještě používá na svých referenčních kartách klasické chladiče s radiálními ventilátory. Ta už byla zodpovězena, ale pak jsme se mohli ptát, kdy dorazí nereferenční modely. 
AMD už v rozhovoru pro PCWorld vysvětlilo, proč stále používá stejný typ chladičů, který je vybaven radiálním ventilátorem. Ten posílá skrz žebroví chladiče vzduch mimo skříň, což je bezesporu jeho přednost, protože ohřátý vzduch pak nezůstává uvnitř. Jenomže tato teorie jaksi bledne před testy karet Radeon s čipy Navi, a konkrétně pak především modelu RX 5700 XT. 
 
 
 
Chladič karty Radeon RX 5700 XT, ačkoliv se potýká s TDP 220 W, které na dnešní dobu není nic hrozného, funguje v zátěži s hlučností 43 dBA a teplota GPU přitom dosahuje až 92 °C, jak sděluje server techPowerUp. Ostatně tento typ chladičů je známý svou hlučností i slabými výkony, takže nejde o žádné podivné výsledky. 
 
AMD přitom sděluje, že mu jde právě o to, aby chladiče referenčních karet posílaly teplý vzduch mimo skříň, protože existuje dost uživatelů, kteří nemají potuchy o efektivním chlazení počítačových skříní a zkrátka nejsou schopni si postavit dobře chlazenou sestavu. Těm pak podřizuje výběr chladičů na svých kartách, což samotná NVIDIA od původní generace Turing už nedělá. 
 
Dozvěděli jsme se také, že zájemci o jinak a lépe chlazené karty Radeon RX 5700 si prostě mají počkat na to, až budou k dispozici nereferenční verze. Ty měly přijít velice brzy, ovšem nyní se dozvídáme, že zájemci se dočkají spíše až někdy v polovině srpna. Na Redditu to uvedl Scott Herkelman (CVP & GM AMD Radeon). I takový termín ale vypadá daleko lépe v porovnání s reálným nástupem nereferenčních verzí karet Radeon RX Vega, na které se čekalo přibližně půl roku. 
 
Herkelmann také uvedl, že recenzenti by měli ještě dříve dostat do rukou řadu nereferenčních modelů, abychom si mohli prohlédnout alespoň jejich recenze. Sám by prý také ocenil, kdyby AMD vedle klasických chladičů nabízelo samo i modernější verze se dvěma či třemi axiálními ventilátory, což vypadá jako rozumný návrh. Zákazníci si budou moci vybrat a AMD by pak mohlo na vlastní kůži pocítit, jaký zájem bude o různé verze.


reklama