reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neuralink ukázal prvního muže s mozkovým implantátem, hraje šachy i Civilizaci VI

25.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Neuralink ukázal prvního muže s mozkovým implantátem, hraje šachy i Civilizaci VI
Neuralink dostal povolení testu své technologie implantátů na lidech a prvním z nich je Noland Arbaugh. Kvadruplegik nyní může ovládat myšlenkami počítač, hrát např. šachy nebo hru Civilizaci VI.
V květnu 2023 získala společnost Neuralink povolení pro zahájení testů na lidech, tedy možnost jim dát mozkový implantát. První úspěšnou implantaci firma provedla koncem letošního ledna a dle Muska se tento člověk velmi rychle zotavoval z operace. Nyní se s ním objevilo i první video. Jmenuje se Noland Arbaugh a po úrazu při potápění je už 9 let ochrnutý od ramen dolů (je kvadruplegikem). Toto video se objevilo na sociální síti X (Twitter) a ve zhruba 9 minutách prezentuje Nolanda při práci s počítačem. Na něm pomocí myšlenek hraje šachy. Myslí na to, kam chce pohnout kurzorem, a ten na to adekvátně reaguje. Přiznal se, že pomocí této technologie hraje i další věci.
 
 
Jednou z prvních her, které vyzkoušel a kterých se v podstatě musel vzdát, byla Civilizace VI, a bylo to pro něj tak fantastickým pocitem, že ji může hrát bez pomoci, že u ní vydržel v podstatě celou noc až do rána. Přiznává, že technologie Neuralinku ještě není dokonalá a má pár věcí, které bude potřeba doladit, neboť zdaleka ještě nejsou na konci cesty (konkrétněji tyto chybky nespecifikoval), ale už v dnešní podobě mu doslova změnila život. I on potvrdil, že operace byla jednoduchá a už druhý den po ní byl bez větších potíží propuštěn z nemocnice.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama