reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová generace lodí Orion se již staví pro mise Artemis

13.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Nová generace lodí Orion se již staví pro mise Artemis
NASA se pochlubila stavbou lodí Orion určených pro mise programu Artemis, v nichž již půjde o delší setrvání posádky na orbitě Měsíce. V tom je nápomocná také ESA, která má za úkol stavbu servisních modulů. 
NASA jednak hlásí, že práce na lodi Orion pro misi Artemis I už jsou téměř u konce, práce na Orionu pro Artemis II jsou již v plném proudu a nyní se už rýsuje Orion pro Artemis III. Jeho hlavní skořepinu určenou pro natlakovaný prostor, v němž se bude zdržovat posádka, můžete vidět na následující fotografii. Tato skořepina již byla dokončena a nyní bude následovat její odeslání na Floridu, kde proběhne její vystrojení a instalace všech potřebných systémů. V misi Artemis III již půjde o první přistání astronautů na Měsíci od dob Apolla, ovšem o roce 2024 už bohužel nelze uvažovat
 
 
NASA tak dle vlastních slov již končí vývojovou fázi plavidel chystaných pro dlouhodobý pobyt astronautů ve vesmíru a nyní už bude následovat spíše samotná stavba. V rámci vývojové fáze, přesněji DDT&E (design, development, test, and evaluation) tak probíhá i řada testů potřebných systémů a také konstrukce lodi Orion, čili nyní by mělo být již vše připraveno pro pokud možno nerušenou stavbu. 
 
Čili veškeré komponenty použité pro nové lodi Orion již byly zevrubně otestovány, což zahrnuje i misi Exploration Flight Test-1 z roku 2014, v jejímž rámci se vyzkoušel provoz lodi na orbitě a při návratu také její tepelné štíty a veškeré systémy potřebné pro sestup do atmosféry a přistání. NASA už má za sebou také testy padáků a v rámci Pad Abort-1 a Ascent Abort-2 také vyzkoušela záchranné systémy a zmínit můžeme také testy výbavy v simulovaném vesmírném prostředí
 
Fáze DDT&E bude brzy ukončena také v případě Orionu pro Artemis II, v němž již bude startovat posádka, přičemž další verze Orionu už nemají na základě výsledků těchto misí doznat žádných výrazných změn co se týče designu. Uvažuje se jen o menších úpravách či vylepšeních. 
 
servisní modul pro Artemis II je již stavěn Airbusem v německých Brémách
 
Veškeré důležité změny už byly provedeny. Zmínit můžeme především výrazně vylepšený proces stavby hlavní skořepiny Orionu, která se dle původního designu svařovala ze 33 dílů. Už Orion pro Artemis I byl svařen jen ze sedmi dílů a navíc je i díky tomu o více než 300 kg lehčí. 
 
Lodí Orion bude postaveno firmou Lockheed Martin přinejmenším šest a maximálně dvanáct. Nyní již byly objednány či postaveny lodě pro Artemis I až V a další tři pro Artemis VI až VIII mají být objednány v příštím roce. Výrobce přitom pracuje na tom, aby byla stavba těchto lodí postupně co nejjednodušší, čili i nejrychlejší a nejlevnější, což zahrnovalo i změnu organizační struktury a vytvoření menších týmů s užším zaměřením, využití systémů rozšířené reality v konstrukci a Lockheed Martin si také za tímto účelem zřídil nové centrum Spacecraft, Test, Assembly and Resource (STAR). V neposlední řadě také půjde o znovupoužití některých systémů ze starých Orionů a hromadné nakupování materiálů a komponent. 
 
Zdroj: NASA


reklama