reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia čelí hromadné žalobě za tavící se konektory, AMD si z kauzy dělá legraci

19.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia čelí hromadné žalobě za tavící se konektory, AMD si z kauzy dělá legraci
Stalo se asi to, co většina z nás čekala. Našel se někdo, kdo podal na Nvidii hromadnou žalobu za tavící se napájecí konektory 12VHPWR. Společnost AMD si naopak z celé kauzy dělá na svých sociálních sítích legraci.
Kauza tavících se konektorů 12VHPWR od Nvidie na nových grafických kartách GeForce RTX 4090 pokračuje. Asi nás nepřekvapí, že se našel někdo, kdo podal na společnost Nvidia kvůli celému problému hromadnou žalobu. Je jím Lucas Genova, který tak učinil 11. listopadu u Federálního soudu v Kalifornii (Nvidia se o ní dozvěděla 15. listopadu). Podle něj Nvidia prodává své grafické karty Ada Lovelace s defektním a nebezpečným napájecím kabelem, což může zapříčinit, že karty uživatelů přestanou fungovat a mohou být dokonce vážným rizikem požáru.
 
Nvidia 12VHPWR
 
Genova koupil svou RTX 4090 na Best Buy za 1599,99 USD a odkazuje se na vlákno na Redditu, kde se našlo přinejmenším 26 uživatelů, kterým se roztavil napájecí konektor. Nyní se předpokládá, že tento napájecí konektor selhal u 0,05 až 0,1 % karet. Postižena je tak zhruba každá 1500. karta RTX 4090. Problém se tedy zdaleka netýká "každé druhé" karty, jak by se někdy mohlo zdát. Na druhou stranu to znamená, že jde minimálně o několik desítek případů, které mohly skončit požárem, jejichž dopady by nemusely být zrovna malé.
 
 
Sasa Marinkovic, ředitel herního marketingu u AMD, si nyní z celé kauzy Nvidie dělá legraci. Na svém Twitteru ukázal tradiční 8pinové napájecí konektory, kterými budou vybaveny nové grafické karty Radeon RX 7900 a přidal hlášku "Stay safe this holiday season", což se dá přeložit jako "Zůstaňte tyto svátky v bezpečí".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama