reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA dosáhla rekordních tržeb, ale její akcie přesto spadly

14.5.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA dosáhla rekordních tržeb, ale její akcie přesto spadly
NVIDIA dokázala v meziročním srovnání značně navýšit své tržby, ale její akcie i tak zareagovaly poklesem hodnoty. Investoři totiž z výsledků vyčetli i to, že časy hojnosti dané zájmem kryptotěžařů skončily. 
NVIDII se podařilo za její první fiskální kvartál v roce 2019 dosáhnout celkových tržeb 3,2 miliardy dolarů, což bylo meziročně o celé dvě třetiny více ve srovnání s 1,9 miliardami. Přímo raketově vzrostly její zisky dané i zvýšenými maržemi, a to až o 145 procent dle GAAP principů. Jak by tedy mohl být někdo s výsledky, jaké ukazuje následující tabulka, vůbec nespokojen? Je třeba se podívat na dílčí výsledky, které 
 
 
Další tabulka ukazuje tržby rozdělené dle hlavních platforem, což jsou herní, profesionální grafika, datacentra, automotive a ostatní. Nás zajímají právě herní, do čehož se schovají i prodeje karet používaných pro těžbu kryptoměn, jež v posledních měsících táhly v podstatě celou NVIDII nahoru společně s datacentry. Právě datacentra vykazují pravidelný mezikvartální růst, což lze prostě a jednoduše přičíst rostoucímu trhu s AI. Ovšem prodeje herních karet vykázaly mezikvartálně mírný pokles z 1,739 na 1,723 miliardy. 
 
 
Právě z toho mají být investoři dle Tom's Hardware nervózní a jak je vidět z grafu hodnoty akcií v posledních pěti dnech, ihned po zveřejnění nových výsledků následoval mírný propad akcií a následný ne zrovna pozitivní vývoj. 
 
 
Nicméně herní karty přeci jen nekupují jen kryptotěžaři a jsou tu stále ještě hráči a především pak klasický sezónní vývoj. Je naprosto obvyklé, že po vánoční sezóně nastupuje slabší období, jak se ukázalo i v minulém roce, kdy první fisk. kvartál 2018 byl ještě mnohem slabší než poslední za rok 2017. 
 
Pro aktuální kvartál ale NVIDIA počítá sama s tržbami o 100 milionů dolarů nižšími, takže prudký růst posledních kvartálů se opakovat nebude, ale na druhou stranu se ani neočekává prudký propad. Výsledky by tak měly být ještě dobré na to, že zájem kryptotěžařů opadl a informovanější hráči nyní už si spíše počkají na to, co předvede generace Turing. 
 
Zdroj: NVIDIA


reklama