reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nevzdává boj o protitěžební ochranu na RTX 3060, přináší GA106-302

15.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nevzdává boj o protitěžební ochranu na RTX 3060, přináší GA106-302
NVIDIA má dle serveru Igorslab.de skutečný zájem na tom, aby se na kartách GeForce RTX 3060 nedalo rozumným způsobem těžit Ethereum. Dle informací od jednoho tchaj-wanského výrobce grafických karet tak přichází GA106-302. 
NVIDIA se rozhodla vyslat na trh kartu GeForce RTX 3060, která měla využít limit výkonu při těžbě Etherea, který by nešlo obejít. To se skutečně ještě nikomu nepovedlo, ovšem nyní k tomu ani není důvod. NVIDIA totiž sama vypustila do světa betaverzi ovladačů (verze 470.05), na nichž karty RTX 3060 fungují a jež neobsahují omezovač výkonu. To neznamená, že by celá ochrana nebyla k ničemu, neboť je navržena právě k tomu, aby se nikdo nemohl šťourat v ovladačích a vypreparovat omezovač výkonu těžby. Když si do toho ale NVIDIA sama hodí vidle tím, že dá k dispozici ovladače bez daného omezovače, nedá se nic dělat. 
 
Dílčí omezení ale zůstala i v ovladačích 470.05, jako třeba nutnost mít kartu napojenu na monitor, ovšem všechna postupně padla a nyní je možné RTX 3060 těžit i s využitím systému sedmi karet na jedné desce. 
 
 
Co je tedy nového? Nový je čip GA106-302-A1, o němž píše Igor's Lab, s jehož pomocí chce NVIDIA obnovit protitěžební ochranu na GeForce RTX 3060 (původně s GA106-300-A1). Je to prosté. Nové karty dostanou novou verzi čipu, která bude sice prakticky stejná jako ta stará, ale navenek půjde o nové GPU, na němž prostě a jednoduše ovladače 470.05 nepoběží, neboť GPU verze GA106-302 ještě neznají. 
 
NVIDIA tím započne nové kolečko snah těžařů o prolomení ochrany a nyní si už sama musí dát velice dobrý pozor na to, aby jí neunikly další ovladače bez omezovače. Ovšem NVIDIA prý tuto příležitost využila k tomu, aby do nové verze GPU přidala další mechanismy, jež mají zaručit, že těžba Etherea se nebude vyplácet. O nich se nic nedozvíme a NVIDIA pochopitelně nemá zájem je zevrubně popisovat. Výrobcům karet prý jen opět zdůraznila to, že ochrana je založena na handshake mezi GPU, BIOSem karty a ovladači a opět půjde o snížení výkonu při těžbě Etherea na cca polovinu. 
 
Kdy se ale GeForce RTX 3060 s GA106-302-A1 mají dostat na trh? Hned to pochopitelně nebude a dle dostupných informací začnou proudit distribučními kanály někdy v květnu. S největší pravděpodobností pak nebude možné ještě před koupí (samozřejmě jen zpočátku) rozlišit, zda máme novou, či starou verzi. Budeme prostě muset zjistit přesné označení jejího GPU, což se z obalu nedozvíme.
 
Nicméně hráčům, kteří by chtěli příležitostně těžit to bude asi většinou stejně jedno, pokud si ovšem pro svou RTX 3060 nevytvořili (nebo neplánují vytvořit) třeba speciální instalaci systému, v níž jsou ovladače 470.05.


reklama