reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Pascal Refresh: chystá se oprášená série GTX 1000?

6.10.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Pascal Refresh: chystá se oprášená série GTX 1000?
Dle zatím čistých spekulací by si NVIDIA mohla před nástupem generace Volta připravit další sérii karet GeForce, které si můžeme pracovně nazvat GTX 2000. Šlo by o trošku vylepšené čipy Pascal.
NVIDIA si připravila nové karty Pascal již v druhém kvartálu tohoto roku a začala s modely GTX 1080 a GTX 1070, které následně doplnil nový TITAN X, pak GTX 1060 ve dvou verzích a nyní čekáme na rovněž dvě GTX 1050, možná i GTX 1040 a pak se očekává ještě nástup GTX 1080 Ti. Tyto karty jsou výrazně výkonnější než jejich přímí předchůdci, ovšem také o něco dražší, ale ve výsledku i tak poskytnout lepší poměr výkonu a ceny.




odhalený čip GeForce GP104 (GTX 1080 a GTX 1070)


Informace o chystaných vylepšených kartách s čipy Pascal pochází od serveru wccftech, který se odvolává na jistý čínský zdroj, takže můžeme zatím mluvit čistě o spekulacích. Jak víme z nedávného představení NVIDIA Xavier, GPU generace Volta mohou být klidně 16nm, takže NVIDIA by nemusela čekat na to, až TSMC bude mít k dispozici 7nm proces. Nicméně důležitější je oficiální roadmap firmy NVIDIA, která udává, že Volta je plánována až na rok 2018. To by znamenalo, že NVIDIA by si dala dvouletou pauzu, v jejímž průběhu by nepředstavila žádné nové herní GPU.





Vypuštění karet jako GeForce GTX 2080 Ti, GTX 2080 a Titan Black V2 založených na čipech Pascal tak dává smysl. Očekávat bychom mohli především dopad vyspělejšího výrobního procesu 16FF+ firmy TSMC, který by měl přinést nejspíše vyšší takty, ale jinak nic zásadního. Nyní ale stejně ještě čekáme jednak na low-end v podobě karet GTX 1050 (ty dorazí již za necelé dva týdny) a až v příštím roce má nastoupit karta GTX 1080 Ti jako herní hi-end.

Poté by již AMD mělo kontrovat s čipy Vega 10 a následně nastane souboj o to, kdo jako první představí 7nm GPU, čili zda to budou Vega 20 od AMD, nebo Volta od NVIDIE.

Zdroj: wccftech
reklama