reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA přiznává, že nedostatek RTX 3000 přetrvá do konce roku

6.10.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA přiznává, že nedostatek RTX 3000 přetrvá do konce roku
Po akci GTC Digital 2020 přišla řada na otázky a odpovědi, takže Jensen Huang z NVIDIE dostal jeden očekávaný dotaz ohledně dostupnosti nových karet GeForce generace Ampere. Jeho odpověď nepřekvapila.
Už server Tweaktown na začátku září tvrdil, že NVIDIA bude mít velké problémy s uspokojením poptávky a že do konce tohoto roku máme očekávat jejich nedostatek. Udávalo se přitom, že za tím stojí i rozhodnutí samotné NVIDIE nevyrábět u Samsungu tolik GPU, na kolik by stačily kapacity, a to kvůli zatím nízké výtěžnosti. Nicméně to můžeme stále řadit mezi fámy, neboť nic takového se (zatím) nepotvrdilo.
 
Jisté je pouze to, že čipů GA102 pro RTX 3090 a RTX 3080 je prostě málo, ať je příčina jakákoliv. A když se to navíc setká s velice živým zájmem zákazníků, máme tu rázem zoufalý nedostatek zkombinovaný s nafouklými cenami. 
 
 
Co nám ale prozradil Jensen Huang po GTC Digital 2020? Ten je sám toho názoru, že poptávka po nových kartách bude překonávat nabídku po celý zbytek tohoto roku. Připomněl také, že nás čeká silná předvánoční nákupní sezóna a k tomu je třeba přičíst "Ampere factor". NVIDIA se tak dle svého šéfa může těšit na velice bohatý poslední kvartál roku. Dále jsme se z jeho úst dozvěděli, že výtěžnost čipů Ampere je skvělá, dodavatelský řetězec funguje bez problémů a jde jen o to, že se karty na trhu ani neohřejí a hned jsou vyprodané.
 
Je pravda, že poptávka po RTX 3000 je skutečně enormní, a to i přes ten fakt, že RTX 3080 v reálném světě nenabízí dvojnásobný výkon (měřeno v FPS) oproti RTX 2080. I tak jde ale o velký výkonnostní skok a mnozí zákazníci dostali konečně důvod k upgradu svého hardwaru. NVIDIA by tak dokázala na trhu prodávat mnohem více karet, než na něj dokáže i s pomocí svých AIB dodat. 
 
Také je třeba zdůraznit, že Huang nikdy nemluvil o tom, že by NVIDIA měla problémy s nabídkou. Mluví pouze o bezprecedentní poptávce, ovšem server VideoCardz připomíná, že NVIDIA dle jeho zdrojů mezi AIB dodala svým partnerům v první vlně mnohem méně karet než obvykle. Nedávno navíc odložila nástup RTX 3070 oficiálně kvůli tomu, aby mohla připravit větší zásoby karet pro začátek prodeje, ale i to obhajuje právě a pouze nebývalou poptávkou.  


reklama