Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA prý připravuje bohatou zásobu GeForce RTX 3050

13.1.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA prý připravuje bohatou zásobu GeForce RTX 3050
Grafické karty GeForce RTX 3050 sice nemají být tolik "těžběodolné" jako nové Radeony RX 6500 XT, ale přesto by mohly být nakonec dostupnější. NVIDIA si prý chystá bohaté zásoby tohoto nového amperovského low-endu. 
Grafické karty AMD Radeon RX 6500 XT jsou vybaveny jen 4 GB RAM, díky čemuž budou naprosto nezajímavé pro těžaře Etherea a využitelné případně jen pro jiné a méně výnosné coiny. Zato GeForce RTX 3050 bude mít 8 GB paměti, takže ta se do těžebních rigů bezpochyby dostane, ale je třeba mít na paměti, že AMD má nyní na trhu se samostatnými grafickými kartami už méně než pětinový podíl, což se samozřejmě odráží i v hojnosti nabídky.
 
 
Dosud se také při nástupu nových modelů karet Ampere či RDNA 2 mluvilo spíše o tom, abychom nečekali bohaté úvodní zásoby. Nyní se ale dozvídáme, že karet RTX 3050 by měl být "relativní dostatek", což je samozřejmě velice vágní pojem, ale s naprosto opačným nádechem. 
 
 
Nabídka karet RTX 3050 by tak měla předčit i nabídku modelů RTX 3060/3060 Ti, což sice z výše uvedeného automatického překladu moc nevyplývá, ale ten je celý trošku pochroumaný. 
 
GeForce RTX 3050 přitom přichází na trh 27. ledna, čili jen několik dní před čínským Novým rokem. To znamená, že pak lze s ohledem na týden až dva týdny trvající volno počítat naopak s poklesem dodávek, což se ale bude samozřejmě týkat i jiného zboží. 
 
Bylo už také potvrzeno, že GeForce RTX 3050 nevyužívá GPU GA107, které by na jejích 2560 CUDA jader stačilo, ale notně osekané GA106. Dále tu bude zmíněných 8 GB paměti GDDR6 na 128bitové sběrnici s 224GB/s propustností. Karta dostala oficiální cenovku 250 dolarů, ale lze počítat s tím, že pod deset tisíc korun se rozhodně nepodívá. Reálných bude cca 15 tisíc korun vzhledem k tomu, že RTX 3060 už se objevují na hranici 20 tisíc. 
 
Ale uvidíme, jak se bude situace dále vyvíjet, ostatně poslední dobou přicházejí o vývoji dodávek spíše pozitivní zprávy.


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.