reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA si zaregistrovala značku Hopper, bude to další generace?

10.12.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA si zaregistrovala značku Hopper, bude to další generace?
Opět se objevilo příjmení Hopper, které patřilo Grace Hopper, americké průkopnici počítačových věd. Je tak velice pravděpodobné, že takto se bude označovat příští generace NVIDIE po Ampere. 
Grace Hopper je jedním z lidí stojících za vývojem programovacího jazyka COBOL a vůbec programovacích jazyků obecně, programovala i počítač Harvard Mark 1 a svými znalostmi přispěla válečné snaze Američanů v průběhu druhé světové. Ostatně v americkém námořnictvu dosáhla hodnosti kontra admirála, ovšem ne v aktivní službě na moři, o což se sice snažila, ale byla už příliš stará a bez potřebné tělesné "konstrukce" vstoupila jen do rezerv. Jako matematičky jí ostatně bylo zapotřebí jinde, a to právě u Mark 1. 
 
Grace Hopper 
 
Nyní už ovšem máme potvrzeno, že NVIDIA si krom jiných značek zaregistrovala právě i Hopper a my jsme se nedávno dozvěděli, že takto se má označovat další generace. 
 
 
Věc se má i tak, že dle starší zprávy, kde se označení Hopper objevilo, by GPU v této generaci měla být v podobě MCM, čili vícečipových modulů. A pokud ona zpráva měla pravdu o samotném označení, znamená to, že by nemusela lhát ani o samotných MCM čipech. Ostatně nás teprve čeká generace Ampere, kterou můžeme se střízlivým uvažováním očekávat někdy v příštím roce. To znamená, že Hopper by mohla nastoupit v roce 2022 a pak není zrovna moc důvodů se bránit myšlence, že by NVIDIA opravdu začala svá (hi-end) GPU kouskovat a propojovat s pomocí některé z moderních technologií pouzdření (EMIB, interposery). 
 
AMD také nyní všem ukazuje, že tvorba procesorů z více čipů může být velice dobře schůdná cesta, jak obejít výrobní omezení (velikost masek, výtěžnost, cena) a dodávat velice výkonné MCM CPU. Na GPU bude možné tento postup jistě aplikovat také, ostatně Intel s tím už oficiálně počítá v případě 7nm GPU Xe HPC "Ponte Vecchio". Nejde přitom jen o nějaký technologický výstřelek, ale v podstatě o nutnost pro ty výrobce, kteří chtějí i nadále soupeřit v hi-endu, což znamená a bude znamenat dodávat na trh čipy skládající se už pomalu z desítek miliard tranzistorů. 
 
Uvidíme ale, zda to v případě generace Hopper či ostatních GPU chystaných na první polovinu dvacátých let bude vyhrazeno právě jen hi-endu, anebo se výrobci rozhodnou i pro "čipletový přístup" v případě běžných grafických karet.  
 
Zdroj: VideoCardz


reklama