reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia uvádí své CPU Grace se 72 jádry ARMv9

26.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia uvádí své CPU Grace se 72 jádry ARMv9
Nvidia poodhalila nejen výkonný GPU akcelerátor Hopper H100, ale také své CPU Grace, které je postaveno na architektuře ARMv9. Má 72 jader, nicméně díky párování dvou čipů může vzniknout 144jádrové monstrum s vysokým výkonem.
Na Hot Chips 34 bylo ukázáno mnoho zajímavých novinek. Nvidia poodhalila GPU akcelerátor Hopper H100, Intel pak své Ponte Vecchio. Nebyla to však jediná novinka ze stáje společnosti Nvidia. Ta také představila své CPU s názvem Grace, které je postaveno na architektuře ARMv9. To bude vyráběno u TSMC procesem 4N a bude určeno pro servery a HPC výpočty. Jeden tento čip má 72 jader s podporou pro SVE2, Nested Virtualization, MPAM, SMMU a další technologie. Výsledný produkt ale může mít na jedné desce 144 jader, protože Grace bude nabízen jako dvoučipové řešení s využitím propojení pomocí NVLink-C2C, které nabídne obousměrně rychlost 900 GB/s. Toto rozhraní je 5krát efektivnější než spojení pomocí PCIe.
 
Nvidia Grace
 
Grace umožní nejen párování s dalším Grace, ale na pozici druhého čipu může být i GPU Hopper, které využije paměti HBM, v tom případě půjde o variantu Grace Hopper Superchip. Vnitřní sběrnice Nvidia Scalable Coherency Fabric (SCF) pak v obou směrech nabídne rychlost 3,2 TB/s. Ta se stará o přenosy dat mezi NVLink-C2C, CPU jádry, pamětmi a I/O.
 
Procesor Grace jako takový má 117 MB L3 cache (dvoučipové řešení tedy 234 MB) a operační paměť je zde typu LPDDR5x. Celková kapacita může být až 512 GB, je zde 32 kanálů a maximální rychlost 546 GB/s. Nvidia zdůvodňuje volbu těchto pamětí tím, že jsou energeticky 8krát efektivnější než 8kanálové DDR5 (a stále rychlejší) při stejné ceně, oproti HBM sice mají třetinovou rychlost a stejnou efektivitu, ale zase třetinovou cenu a možnost dosáhnout vyšších kapacit. Dále tu najdeme 68 linek pro PCIe (4 PCIe Gen5 x16 a dva x2).
 
Nvidia Grace Hopper
 
Ve 144jádrové variantě má procesor spotřebu 500 W TDP, přičemž ve Specrate_int_base nabídne 740 bodů. AMD EPYC 7763 má TDP 280 W, nicméně ve dvojici jsme na 560 W při výkonu 861 bodů. Zde ale musíme počítat s tím, že v případě AMD jde jen o samotná CPU, ale nikoli o spotřebu celého systému včetně pamětí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama