reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA v posledním čtvrtletí meziročně rostla o 16 %

9.5.2014, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA v posledním čtvrtletí meziročně rostla o 16 %
Společnost NVIDIA zveřejnila své finanční výsledky za první kvartál fiskálního roku 2015, který skončil 27. dubna. Za něj zaznamenala meziroční růst o slušných 16 procent. Čemu za to vděčí?
NVIDIA tedy zakončila svůj první kvartál nového fiskálního roku tržbami 1,1 miliardy dolarů, což je meziročně o 16 procent více a oproti předchozímu kvartálu se jedná o 4% pokles z 1,144 miliardy. Je třeba ale srovnávat stejná období a z tohoto pohledu je to pro NVIDII dobrá zpráva.





Dle GAAP principů tak byl rozředěný zisk na akcii 0,24 dolarů v porovnání s 0,13 dolary o rok předtím. Čistý zisk pak meziročně vzrostl ze 77,9 milionů dolarů na 136,5 milionů. Pak tu máme i výsledky netýkající se GAAP principů, jež jako obvykle ukazují vyšší zisky, a to 166,1 milionů, což činí 0,29 US na akcii. NVIDIA plánuje vyplatit dividendy, a to 13. června ve výši 0,085 USD na akcii.

Jen-Hsun Huang, CEO firmy NVIDIA, za povzbudivými výsledky vidí především dobré prodeje herních karet pro PC a také pokroky v prodejích hardwaru pro cloudová a datová centra (IBM, Dell, HP). Zajištěnou budoucnost má mít také virtuální GPU serverová platforma NVIDIA GRID, kterou bude podporovat také VMware.

Mezi hlavní události z předchozího čtvrtletí pak patří uvedení nové řady notebookových GPU, a to GeForce GTX 800M včetně prvních mobilních Maxwell. Nyní tak již NVIDIA pomalu začíná odhalovat další generaci GPU, jíž bude Pascal. Ta nabídne podporu 3D pamětí a také technologii NVLink, která se uplatní také u budoucích procesorů POWER8 od IBM. Dále tu máme Jetson TK1, již dostupnou vývojovou platformu s čipem NVIDIA Tegra K1, která je určena pro robotiku, integrované systémy, automobilové systémy, atd.

Co se týče výhledu pro další období, pak druhý kvartál fiskálního roku 2015 má přinést tržby 1,1 miliardy, čili zhruba stejné jako v prvním kvartálu a marže 53,7 či 54 procent (GAAP a non-GAAP). NVIDIA tedy počítá s víceméně stejnými výsledky.

Zdroj: TZ NVIDIA
reklama