reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA vyhrála paměťový spor se Samsungem

8.2.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA vyhrála paměťový spor se Samsungem
Vztahy společností NVIDIA a Samsung jsou už dlouhou dobu komplikované a nepřehledné. Na jednu stranu tyto společnosti spolupracují jako obchodní partneři a na druhou stranu svádí jednu právní bitvu za druhou.
Před několika měsíci jsme se tak mohli dozvědět, že NVIDIA prohrála se Samsungem spor ohledně moderního GPU. Šlo nejen o to, že si NVIDIA nárokovala autorství prvního moderního GPU, což byl čip GeForce 256. NVIDIA požadovala následný zákaz prodejů produktů Samsungu v USA a při vedla také s firmou Qualcomm, po níž zase chtěla "pouze" náhradu škod. O co tedy šlo nyní? Prostě a jednoduše o patenty týkající se paměťových čipů.





Nyní si NVIDIA konečně může užít vítězství u soudního dvora, a to právě v případě, který odstartoval právě Samsung jako odvetu za předchozí obvinění ze strany NVIDIE ohledně moderního GPU. Ještě před měsícem to ale vypadalo, že půjde o její další prohru. Sama NVIDIA totiž přišla s vyjádřením, že soudce z U.S. International Trade Commission vydal předběžné vyjádření a v něm sdělil, že NVIDIA porušila tři patenty firmy Samsung. Požadavkem byl zákaz importu produktů řady firem, které využívají technologie firmy NVIDIA a ta byla z takové zprávy pochopitelně zklamaná a rozhodla se případ nechat projednat před celou komisí (ITC).

Tento případ tedy projednával celkem čtyři požadavky firmy Samsung, z nichž tři byly dříve soudcem ITC označeny za oprávněné, ovšem celá komise ITC nyní rozhodla, že tři jsou naopak neoprávněné. Co se týče toho posledního, ten byl projednáván minulý pátek a NVIDIA poté s potěšením ohlásila, že spor vyhrála i v tomto případě. Mluvčí NVIDIE pak přišel jen s krátkým vyjádřením, že firma je spokojená s výsledkem pře, který reflektuje zájem poroty správně posoudit fakta a aplikovat zákon.

Ono je ostatně logické, že Samsung byl se svými patenty na NVIDII krátký, neboť ta sama o sobě nevyrábí žádné paměťové čipy a na svých kartách často používá také čipy právě od Samsungu. Jde o případ, který nám může připomenout spor firem AMD a Asetek. Právě Asetek požadoval po AMD, aby zastavilo prodej svých vodou chlazených grafických karet vybavených vodníky od Cooler Master. Právě ty mají porušovat patenty Aseteku, ovšem AMD je nevyrábí. Porota navíc v tomto případě ve svém rozhodnutí jmenovala pouze samostatně prodávané chladiče od Cooler Masteru, čili odpověď firmy AMD na požadavek Aseteku byla jasná.

Zdroj: Bloomberg
reklama