reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevují se další informace o mobilních CPU Tiger Lake

29.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Objevují se další informace o mobilních CPU Tiger Lake
Už brzy bychom se měli dočkat nových procesorů Tiger Lake, které by však měly být dostupné jen v mobilní sféře. Tyto procesory 11. generace se mají objevit od velmi úsporných Tiger Lake-Y až po výkonné čipy Tiger Lake-H.
S procesory Intel Tiger Lake se na stránkách Světa hardware nesetkáváme poprvé, poslední dobou unikly např. různé benchmarky. Nyní tu máme další informace o těchto připravovaných procesorech. Měly by mít asymetrickou L1 cache o velikosti 48kB/32kB, hovoří se také o podpoře AVX2 a AVX-512. Nejúspornější Tiger Lake-Y mají mít TDP na úrovni 4,5 W až 9 W, své místo by tu měl najít grafický čip Gen 12 Xe. Využito by mělo být pouzdro UP4 (BGA 1598) a maximem budou 4jádra s podporou 8 vláken. Tato CPU mají podporovat LPDDR4x paměti.
 
Intel Core logo
 
Výkonnější Tiger Lake-U už se má pohybovat od 15W do 28W TDP, nadále má jít o 4jádra s podporou 8 vláken, frekvence má pak dosáhnout až 4,5 GHz. Také zde má být použito Gen 12 Xe GPU, pouzdrem má být UP3 (BGA 1499). U těchto procesorů mají mít výrobci notebooků možnost volit mezi DDR4-3200 a LPDDR4x-4266 pamětmi, neboť procesory mají podporovat obojí.
 
Nakonec tu máme Tiger Lake-H, který zamíří do nejvýkonnějších herních notebooků. U této řady se hovoří o architektuře Willow Cove, nicméně se dá předpokládat, že ta se týká i předchozích dvou řad. Tyto procesory mají být nabízeny až v konfiguracích 8C/16T a mají mít 24 MB L3 cache a 10 MB L2 cache (1,25 MB na jádro). Hovoří se o tom, že tato řada bude podporovat paměti DDR4-3200. Desktopové procesory Tiger Lake se podle všeho neobjeví.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama