reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Office mají nový design. I ve Windows 10, ale zatím jen pro Insidery

29.6.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Office mají nový design. I ve Windows 10, ale zatím jen pro Insidery
Microsoft dnes vydal redesign pro Work, Excel, Outlook a další aplikace z balíku Office. Pro vyzkoušení nepotřebujete Windows 11, ale musíte být členy programu Office Insider. Vyšla také 64bitová verze Office pro ARM.
V posledních měsících Microsoft pracoval na redesignu aplikací Office, který mohou nyní konečně okusit první uživatelé. Opravdu se nejedná o žádné významné vylepšení funkcí, ale vše se točilo okolo vizuálních změn na základě principů Fluent Design. Hlavním cílem bylo přinést konzistentní design napříč Windows 11 a dalšími aplikacemi od Microsoftu. Změny se dotkly aplikací Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access, Project, Publisher nebo Visio, které nyní vypadají uhlazeněji a zahrnují také zakulacené rohy, které jsou jedním z hlavních poznávacích znaků Windows 11.
 
 
Microsoft slibuje možnost změny designu od světlého přes barevný až po tmavý režim, který může být příjemnější při práci v noci. Režim se mění automaticky podle motivu ve Windows 11, ale můžete jej také nastavit ručně. Uživatelé také získají nové možnosti přizpůsobení ovládacích prvků, jako je lišta pod pásem karet, kam lze vložit zkratky na nejčastěji používané funkce. O něco pohodlnější by mělo být také sdílení a spolupráce na dokumentech s kolegy.
 
 
Ačkoliv byly změny v Office navrženy pro Windows 11, redesign se dostane také na Windows 10. Pokud si chcete změny prohlédnout na vlastní oči, stačí se zapojit do programu Office Insider a přihlásit se k odběru sestavení v Beta Channel. Pomocí ikony megafonu v pravém horním rohu otevřete panel Coming Soon, kde lze najít podrobnosti o vizuálních změnách a především vypnout/zapnout nový design. Tuto možnost najdete pouze v aplikacích Word, Excel, PowerPoint nebo OneNote, ale po přepnutí se změny projeví také v Outlooku a všech ostatních aplikacích Office.
 
 
Microsoft upozorňuje, že některé části softwaru stále čekají na redesign, proto mohou v UI přetrvávat nesrovnalosti týkající se stylu nebo barev. K jejich odstranění dojde v budoucích sestaveních. Zaznamenány byly také další chyby, jako jsou méně plynulé animace nebo špatné zarovnání titulku dokumentu.
 
 

64bitová verze Office pro Windows ARM

 
Microsoft začátkem týdne vydal také 64bitovou verzi Office pro zařízení na architektuře ARM. Navržena byla pro Windows 11, takže pro vyzkoušení budete potřebovat Insider Preview nového OS. Microsoft tvrdí, že nová verze byla „rekompilována pro architekturu ARM, aby běžela rychle, přinesla lepší využitelnost paměti, nabídla lepší podporu velkých dokumentů a zachovala kompatibilitu se stávajícími 64bitovými doplňky pomocí nové možnosti emulace x64, kterou poskytuje systém Windows.“ Office na ARM by měly přinést naprosto stejný zážitek jako verze pro systémy s procesorem Intel. 
 
Pro vyzkoušení musíte být členy programu Office Insider a prostřednictvím Beta Channel si stáhnout aktuální verzi 2106 (build 14217.20002).
 
Zdroj: Insider.office.com (1, 2)


reklama