reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti DDR5 nejsou dostupné kvůli nedostatkovým PMIC

19.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Paměti DDR5 nejsou dostupné kvůli nedostatkovým PMIC
Dilema ohledně investice do pamětí DDR5, nebo využití starých DDR4 má vcelku jednoduché řešení, a to kvůli nedostupnosti právě pamětí DDR5. Nyní se dozvídáme, že za to může konkrétně nedostatek PMIC. 
My jsme už vícekrát řešili, zda se při koupi nové sestavy založené na procesorech Alder Lake-S od Intelu vůbec vyplatí pořizovat si paměti DDR5. Závěr je takový, že pokud můžeme využít kvalitní sadu modulů DDR4, čili ne 2133 MHz na zoufalém časování, z hlediska výkonu není důvod k pořizování DDR5. Ty sice někdy mohou zajistit vyšší výkon, ale jindy jsou zase výkonnější DDR4. Paměti DDR5 by ale měly díky svému systému ECC nabídnout vyšší stabilitu, čili nejde pouze o výkon, jenomže to všechno je aktuálně stejně bezpředmětné. 
 
 
Zatímco základní desky pro Alder Lake-S jsou k dispozici bez problémů, pokud nebudeme příliš vybíraví, přičemž to platí i pro samotné procesory (ovšem pouze verze K, ne KF), paměti DDR5 nejsou běžně dostupné na našem trhu a i ze západních zemí hlásí jejich velký nedostatek. 
 
Nemá jít přitom o nedostatek samotných pamětí DDR5, ale potřebných PMIC (Power Management Integrated Circuit) pro jejich napájení, které mění základní 12V napětí na cílových 1,1 V (v případě výchozího napětí). To se samozřejmě modulů DDR4 netýká, neboť ty využívají napájecí obvody umístěné na základní desce. O nedostatku PMIC přitom mluví server 12chip odvolávající se na své zdroje z Boardchannels, čili z Číny. 
 
 
K nedostatku se také jako obvykle váže i vysoká cena, takže se dozvídáme, že cena PMIC pro DDR5 je asi desetkrát vyšší než ekvivalent pro DDR4 (resp. pro desky se sloty DDR4 DIMM). Aktuálně také platí dodací lhůty alespoň 35 týdnů. 
 
Zajímavé je na tom především ten fakt, že DDR5 se na trhu neobjevily přes noc. Už v březnu jsme si četli o tom, jak v Číně odstartovala masová výroba DDR5 modulů, a tak není jasné, proč je už nyní nelze sehnat, když tu bylo evidentně dost času na to se připravit. Ale to se už nedozvíme.


reklama