reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panamský prezident částečně vetoval zákon o přijetí Bitcoinu

23.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Panamský prezident částečně vetoval zákon o přijetí Bitcoinu
Panama mohla být další zemí, kde by se Bitcoin, případně další kryptoměny mohly stát oficiální měnou. Prezident Laurentino Cortizo ale zákonu vystavil stopku a vrátil ho k přepracování. Podle něj je nedostatečný.
El Salvador už má kryptoměnu Bitcoin jako svou druhou oficiální měnu a prozatím to kvůli propadu hodnoty BTC znamená, že se také hodnota jeho kryptoměnových prostředků snižuje. Další zemí, která měla přejít na Bitcoin, měla být Panama. Její prezident Laurentino Cortizo nicméně už v minulosti na adresu zákonu vyjádřil negativní odezvu a stalo se to, co se čekalo. Prezident zákon částečně vetoval. Podle něj totiž nedostatečně bojuje proti praní špinavých peněz a jiným nelegálním finančním činnostech včetně záležitostí, které by se mohly týkat samotného státu a regulací, které platí pro finanční systém země (např. daní).
 
Prezident Laurentino Cortizo
Prezident Laurentino Cortizo, autor: Enmanuel Benavides, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Nezávislý poslanec Gabriel Silva to na Twitteru označil jako promarněnou příležitost, která by mohla vytvořit větší zaměstnanost, přilákat investory, technologie a inovace do veřejného sektoru. Podle něj si země zaslouží více příležitostí a finanční inkluzi. Zákon se tak bude znovu projednávat. Nynější návrh počítá s tím, že by se kryptoměnami mohly platit i daně a další poplatky, přičemž se nepočítalo pouze s Bitcoinem, ale např. také Etherem, XRP, Litecoinem nebo Stellarem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama