reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paul Allen, zakladatel Microsoftu, zemřel ve věku 65 let

16.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Paul Allen, zakladatel Microsoftu, zemřel ve věku 65 let
Paul Allen sice není u veřejnosti tak znám jako Bill Gates, nicméně byl to právě on, kdo s ním založil společnost Microsoft. Bohužel už od 80. let opakovaně bojoval s rakovinou, které včera bohužel podlehl.
Osoba Paula Allena sehrála ve světě počítačů obrovskou úlohu, byť není ani zdaleka tak známý jako např. Bill Gates nebo Steve Jobs. S tím druhým má bohužel společné i to, že jeho život předčasně ukončila rakovina, konkrétně šlo o Non-Hodginův lymfom, který byl důvodem jeho smrti včera v Seattlu. Paul Allen se narodil 21. ledna 1953 v Seattlu a už v roce 1968 se seznámil s Billem Gatesem na Lakeside School. V dubnu 1975 spolu založili společnost Micro-Soft, která se už po roce přejmenovala na Microsoft tak, jak ji známe dnes. V roce 1980 byli vybráni pro dodání nového operačního systému pro počítače IBM, jímž se stal MS-DOS. Jak je ale známo, nejsou úplně jeho autoři. Tím je Tim Paterson, od kterého Microsoft koupil zdrojové kódy jeho QDOSu za $75000 a na jeho základech posléze vytvořil 86-DOS a nakonec i výsledný MS-DOS.
 
Paul Allen
 
zdroj: vulcan.com
 
Rakovina v podobě Hodgkinova lymfonu zasáhla Paula Allena velmi brzy, poprvé už v roce 1982, tedy ve věku pouhých 29 let. Z té se vyléčil a v roce 1983 pak opustil Microsoft. Nechal si však podíl ve společnosti, což mu později vyneslo miliardové jmění, ačkoli se Bill Gates snažil od něj tento podíl odkoupit a bylo to důvodem sváru mezi těmito dvěma muži. Allen byl následně činný v mnoha oblastech, v roce 1986 se svou sestrou založil investiční fond Vulcan Inc., v roce 1988 koupil NBL tým Portland Trail Blazers a v roce 1997 pak i NFL tým Seattle Seahawks, aby nemusel putovat do Kalifornie. Zachránil staré významné budovy, financoval nemocnice i univerzity. V roce 2008 už na dobročinnost věnoval v součtu více než miliardu dolarů (miliardářem se stal v roce 1990).
 
Paul Allen
 
zdroj: vulcan.com
 
Podruhé zasáhla rakovina Allena v roce 2009, nicméně i tu dokázal překonat a poté pokračoval ve svém filantropickém působení, přičemž stihl napsat i memoáry Idea Man. Roku 2011 založil společnost Stratolaunch, otevřel Living Computer Museum, finančně pomáhal bojovat s epidemií eboly v roce 2014. Rád hrál na kytaru a prozkoumával moře, takže loni byl např. u nalezení vraku USS Indianapolis. Třetí útok rakoviny pak přišel před pouhými dvěma týdny a věřil, že ji opět překoná. Tentokrát byla ale mnohem zákeřnější a rychlejší. Zemřel včera 15. října 2018 ve věku 65 let.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama