reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCIe 7.0 přijde v roce 2025 s 512 GB/s

22.6.2022, Jan Vítek, aktualita
PCIe 7.0 přijde v roce 2025 s 512 GB/s
PCI-SIG Developers Conference 2022 odhalila jednu z hlavních novinek chystaných do budoucna, a sice rozhraní PCIe verze 7.0. A jako obvykle půjde především o opětovné zdvojnásobení propustnosti.
Rozhraní PCI Express v první verzi dorazilo v roce 2003, kdy nabídlo propustnost 2,5 GT/s na linku, což bylo v druhé verzi zdvojnásobeno na 5 GT/s a poté navýšeno ve třetí verzi na 8 GT/s, ovšem od té doby už každá další verze nabízí či nabídne dvojnásobek propustnosti té předchozí, přičemž vývoj nyní pokračuje velice rychle, jak ukazuje i následující graf. 
 
 
Na PCIe 4.0 jsme totiž čekalo dlouhých sedm let, přičemž během osmi let se máme dočkat postupně verzí PCIe 5.0, 6.0 a konečně 7.0, přičemž každá nabídne dvojnásobnou propustnost. PCIe 7.0 tak již dosáhne 512GB/s obousměrné propustnosti v případě plného 16linkového rozhraní, od čehož se samozřejmě musí odečíst overhead, abychom dosáhli skutečně využitelné propustnosti. 
 
 
Od verze 6.0 se také využije modulaci PAM4, které známe třeba už díky pamětem GDDR6X, přičemž díky němu lze rozpoznávat čtyři stavy, a přenášet tak dva bity současně. PCIe 7.0 bude plně stavět na verzi 6.0 a co se týče modulace a kódování dat, nenabídne nic nového. 
 
 
Otázka je, jak to všechno bude náročné na kvalitu PCB a využití součástek posilujících signál na cestě mezi dvěma komunikujícími zařízeními. Ovšem PCIe 7.0 s jednou linkou dokáže nabídnout stejnou propustnost (32 GB/s) jako stále rozšířené PCIe 3.0 v plné šíři a lze si představit, že mnohému hardwaru prostě postačí méně linek, což skýtá možnost ušetřit. To ostatně využívají výrobci karet už dnes v případě PCIe 4.0 na slabších modelech. 
 
Specifikace PCIe 6.0 už byly letos dokončeny, takže nyní se pracuje už právě na verzi 7.0, jež by měla být právě z hlediska specifikací dokončena v roce 2025. V případě PC se ale dnes využívá přinejlepším PCIe 4.0, neboť nejnovější hardware Intelu sice už podporuje PCIe 5.0, ale zatím k této sběrnici nemáme co jiného připojit a zatím nezodpovězená otázka je ta, zda to bude mít nějaký praktický význam.
 
Zdroj: THW


reklama