reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pentagon sepsal seznam softwaru z Číny a Ruska, který nedoporučuje

31.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Pentagon sepsal seznam softwaru z Číny a Ruska, který nedoporučuje
USA se bojí špehování ze strany Ruska a Číny pomocí jejich softwaru. Proto Pentagon vytvořil seznam aplikací, jejichž instalace se nedoporučuje, neboť by mohla být bezpečnostním rizikem pro zemi.
USA, Rusko a Čína, to jsou jen některé mocnosti, které by o sobě navzájem chtěly všechno vědět a špehují se, jak jen se dá. Jedním ze způsobů může být i software (a hardware), který si mezi sebou navzájem kupují. Např. Kaspersky z Ruska má velmi těžkou pozici a opakovaně se snaží dokázat, že jeho software nikoho nešpehuje. Dal Američanům zdrojové kódy a svou infrastrukturu přestěhoval do Švýcarska, zatím to ale moc nepomáhá. V nelibost v USA upadl také čínský výrobce telefonů Huawei. Pentagon tak šest měsíců pracoval na seznamu aplikací, jejichž instalace není žádoucí a jsou zde zejména programy již zmíněného Ruska a Číny.
 
Voják US Army
 
ilustrační foto, autor: SFC Victor Aguirre [public domain], přes Wikimedia Commons
 
Země se snaží kontrolovat se navzájem, takže zatímco Američané kontrolují např. software od Kasperskyho, Rusové se naopak hrabou v dobrovolně poskytnutých zdrojových kódech společností Cisco, HP, IBM McAfee a SAP. USA se ale pochopitelně bojí, že podrobná znalost amerického softwaru může posléze Rusům pomoci v úspěšných útocích, neboť budou dobře znát strukturu aplikací. Pokud jde o Čínu, tam už IBM např. svou spolupráci zamítlo a stejně tak učinil i Microsoft a Intel.
 
Tvorba seznamu trvala tak dlouho i proto, že občas bylo složité zjistit, kdo vlastně stojí za jednotlivými aplikacemi a na které další společnosti či organizace jsou tvůrci vlastně navázáni. Pokud tak zjistili, že je software vyvíjen se společnostmi, které se nechovají podle bezpečnostních standardů vyžadovaných vládou, dostaly se na černou listinu. Pentagon chce zvýšit bezpečnost svých systémů také cílenými testovacími pokusy o jejich vlastní hacknutí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama