reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phison varuje, že Chia požene ceny SSD vzhůru

12.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Phison varuje, že Chia požene ceny SSD vzhůru
Společnost Phison známe především jako výrobce SSD kontrolerů, které používají ve svých modelech firmy, jež si nevyvíjejí vlastní hardware. Opět tu jde o novou kryptoměnu Chia, která je založena na využití úložného prostoru.
Už jsme se přitom mohli přesvědčit, že Chia žene vzhůru ceny pevných disků, a to především vysokokapacitních modelů, které farmáři Chia používají přednostně. Pevné disky jsou ovšem určeny k uložení tzv. plotů (česky bychom řekli políček), což jsou ve výchozí podobě cca 100GB soubory s hashi, pomocí nichž se farmaří Chia. Tyto ploty je ale třeba nejdříve vytvořit, což je výpočetně náročný proces, v němž velice přijde vhod také výkonné úložiště, čili ideálně SSD. 
 
 
SSD tak budou farmářům sloužit spíše pro proces tvorby zmíněných souborů, které budou poté přesunuty na pevné disky. Díky tomu bychom mohli říci, že o SSD ani nemusí být z jejich strany tak velký zájem jako o disky, i když je zřejmé, že s prudce rostoucí kapacitou sítě Chia mají farmáři velkou motivaci tvořit si své ploty co nejrychleji, a to si pochopitelně žádá i množství rychlých SSD. 
 
Předseda firmy Phison KS Pua tak varuje, že právě kvůli zájmu farmářů o SSD by jejich cena mohla brzy růst, což ovšem není dané nedostatkem SSD kontrolerů, které Phison vyrábí, ale pamětí NAND Flash. Nicméně nedostatek SSD kontrolerů je také reálný a daný celosvětově přetíženými výrobními kapacitami, přičemž dle předsedy Phisonu tato situace přetrvá až do roku 2023. 
 
Pro tuto firmu je to alespoň z krátkodobého hlediska pochopitelně dobrá zpráva. Její tržby díky tomu rostou a ještě dále porostou, takže i z druhého kvartálu má její vedení dobrý pocit. Zákazníci už ale tak šťastní nebudou a když se podíváme na nejnovější vývoj cen SSD na našem trhu, dopad už lze v některých případech pocítit, ale existuje i dost modelů v nabídce, jejichž ceny se v poslední době nehnuly. 
 
Co nám ale dělá trh s Chia, která hned na začátku měla hodnotu kolem 1600 USD? Vypadá to, že tato kryptoměna se v posledních dnech usídlila na hodnotě motající se kolem 1000 USD.


reklama