reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?

29.9.2015, Jan Vítek, článek
Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?
Na trh by se v těchto dnech měly dostat i běžné desktopové procesory Skylake, a tak nebude na škodu, když se podíváme, co nám nabídne celá tato platforma. Jaká je tedy nová výbava základních desek a stojí vůbec za to?

Na úvod


Platforma Intel Skylake zahrnuje procesory Core již 6. generace, což poznáme z jejich čtyřčíselného označení, které začíná šestkou (např. Core i5-6500). S touto platformou jsou spojeny i nové čipové sady řady Intel 100 Series, které nabízí důležité inovace a také nový socket LGA 1151. Ten je v podstatě nezajímavý, protože i tak je nutné využít nové čipové sady, a tedy i celé desky, a rozmístění montážních otvorů pro chladiče se nezměnilo. Tudíž nás vůbec nemusí vzrušovat, že Intel vyměnil socket. A v neposlední řadě se do mainstreamu už dostaly i paměti DDR4, čili i díky nim se musely obměnit základní desky, i když tedy procesory Skylake podporují i paměti DDR3L. V nabídkách výrobců jsou tedy i desky se sloty DIMM pro DDR3(L) nebo dokonce i desky kombinující DIMM pro DDR3 a DDR4. Na ty se také podíváme a druhé kapitole se budeme věnovat tématu DDR3 vs. DDR3L.
Procesory Skylake v podstatě navazují na 4. generaci procesorů Core Haswell, neboť 5. generace Core Broadwell v podstatě přeskočil. Vydal pouze dva desktopové procesory v socketové podobě, a to námi testovaný Intel Core i7-5775C a vedle něj Core i5-5675C. Kirk Skaugen (generální manažer Client Computing Group, Intel) nedávno přiznal, že to byla chyba a že tato generace neměla být přeskočena. Intel se tím totiž připravil o tržby z desktopového PC trhu, ale je otázka, jak by pokračoval vývoj, kdyby se firma rozhodla Broadwelly nepřeskočit. Však ty nakonec ve dvou zmíněných exemplářích přišly jen dva měsíce před prvními Skylake. Intel by tak musel desktopové Broadwelly dostat na trh daleko dříve, nebo by musel nástup generace Skylake odložit, aby Core 5. generace vůbec dostaly šanci na úspěch. Kirk Skaugen ale už neuvedl, jak by si to představoval.
Nyní tu tedy už máme procesory Skylake-S, jež jsme již stačili otestovat v podobě nejlepších modelů Core i7-6700K a Core i5-6600K a také jsme si vyzkoušeli dvě základní desky s čipsetem Intel Z170 (viz okolní fotografie). Zbylé procesory Skylake-S stejně jako mobilní verze H, H Xeon, U a Y byly uvedeny na trh 2. září, ovšem dle nedávné aktuality mají být široce dostupné až na konci září. V době psaní tohoto článku řada z nich ani nebyla v nabídkách obchodů a pokud byly, tak jen v jednom či dvou.

Pokud se tedy chystáte stavět či kupovat nový počítač, můžete se v dalších kapitolách podívat na to, co vám celá platforma Skylake nabídne a dle čeho se můžete rozhodovat při výběru. Ten je skutečně široký, však Intel si na úvod přichystal celkem 20 procesorů Skylake-S pro LGA 1151 a v případě desek budeme volit mezi modely s celkem šesti čipovými sadami (na úvod tedy přijdou dvě plus již dostupná Z170) a pak se ještě zbývá rozhodnout mezi paměťmi DDR3 a DDR4.
reklama