reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation VR odhalen na GDC: cena bude nižší než u konkurenčních headsetů

16.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
PlayStation VR odhalen na GDC: cena bude nižší než u konkurenčních headsetů
Na GDC v San Franciscu oficiálně Sony představilo svůj headset pro virtuální realitu PlayStation VR. Výrobce odhalil mnoho detailů, především cenu a datum, kdy bude jejich VR zařízení dostupné na trhu.
PlayStation VR byl v minulosti známý především pod kódovým označením Project Morpheus. Spousta informací se o něm už věděla dříve, jako třeba to, že headset bude potřebovat externí výpočetní zařízení, protože PS4, který bude využívat, má na virtuální realitu nedostatečný výkon. Zveřejněny byly například i bezpečnostní pokyny, ve kterých Sony nabádá k tomu, aby jejich headset nepoužívaly děti mladší 12 let.

Na displeji PlayStation VR bude možné užít si hry ve Full HD rozlišení - 1920×1080 px, tedy 960×1080 px pro každé oko. OLED displej bude mít velikost 5,7 palců a obnovovací frekvence bude ve dvou módech - 120 Hz a 90 Hz. FOV se zastavilo na hodnotě 100°. Všechny parametry PS VR jsou podrobně popsány v přehledu headsetů pro virtuální a rozšířenou realitu.





Na konferenci Game Developers Conference v San Franciscu Sony oznámilo především cenu svého zařízení. Ta bude oproti svým hlavním konkurentům podstatně nižší, zájemce za headset zaplatí 399 dolarů, což je přibližně 9700 korun bez DPH. Například oproti headsetu Oculus Rift za 599 dolarů (asi 14 600 korun bez DPH) nebo HTC Vive s cenovkou 799 dolarů (přibližně 19 500 Kč bez daně) je to hodně dobrá cena. Otázkou je, jestli se PS VR dokáže konkurenci také vyrovnat.

K zákazníkům se headset dostane později, než se původně plánovalo. PlayStation VR se začne prodávat až v říjnu tohoto roku, a to i v České republice. Balení samotného VR zařízení od Sony bude obsahovat samozřejmě headset Sony PlayStation VR. Dále bude v krabici přibalen externí GPU, který se zapojí do PS4, a postará se tak o potřebný výkon, jenž virtuální realita vyžaduje. Chybět nebudou ani sluchátka a potřebné kabely - HDMI a USB kabel, AC adaptér a napájecí kabel a adaptér pro PS VR headset.





Jsou však i komponenty, které v balení za cenu téměř deseti tisíc bez DPH nedostanete a budete je k headsetu muset dokoupit zvlášť, protože se bez nich neobejdete. Jedná se především o PS4, ke kterému se headset bude muset připojit, dále je zde PlayStation Camera a nakonec i samotné ovladače PlayStation Move Controller.

Když se tedy dají dohromady všechny pořizovací náklady, není PlayStation VR zrovna levnou záležitostí. Cena se vším všudy bude víc než dvojnásobek cenovky samotného headsetu. V porovnání s Oculus Rift a HTC Vive je na tom ale pořád ještě dobře, protože tyto headsety vyžadují i výkonné herní počítače.

Zdroj: roadtovr.com (1, 2)
reklama