reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po úspěchu v Soulu AI AlphaGo od Googlu míří do Číny

12.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Po úspěchu v Soulu AI AlphaGo od Googlu míří do Číny
Zdá se, že umělá inteligence od Googlu je ve hraní her opravdu dobrá. Po loňském vítězství nad jihokorejským mistrem se letos AlphaGo postaví úspěšnému čínskému hráči. Kdo bude nakonec chytřejší a vyhraje?
Umělé inteligenci se už několikrát podařilo v různých hrách porazit lidského hráče. AI zvládla porazit v pokeru čtyři profesionální hráče a poté i tým vědců a počítačových expertů. Zač je toho loket ukázala umělá inteligence i před rokem jihokorejskému mistrovi ve staré čínské deskové hře Go. Lee Se-dol sice zvládl vyhrát jednu hru z pěti, celkové skóre ale mluvilo ve prospěch AI AlphaGo od Googlu.

Jihokorejským mistrem ale utkání člověka a AlphaGo neskončí. Nyní se umělá inteligence podívá do Číny a v květnu tohoto roku odehraje turnaj ve hře Go pro změnu s čínským hráčem. Bude jím úspěšný Ke Jie, který zkusí svůj um poměřit se strojem.

Společnost Alphabet se dohodla s čínskou vládou na pořádání pětidenního utkání v tradiční hře Go. Tato hra spočívá v umisťování herních kamenů na plán na průsečíky čar, přičemž cílem hráče je získat co největší území a následně co nejvíce bodů. Utkání má začít 23. května ve městě Wuzhen. Součástí turnaje nebude jen zápas člověka proti umělé inteligenci, ale také celá řada dalších utkání. Lidský tým může například proti AI AlphaGo spojit své síly.





Demis Hassabis, generální ředitel a spoluzakladatel Google DeepMind, napsal, že hlavní myšlenkou je předvést vývoj umělé inteligence. AI totiž nebude hrát hry s lidským protivníkem donekonečna. Učící metody, které AlphaGo od Googlu používá, by se mohly v budoucnu používat k vývoji umělých inteligencí s praktičtějším zaměřením. Nyní jsou ale utkání mezi člověkem a AI důležité, protože je možné se z těchto utkání mnoho naučit.

Úspěch AI AlphaGo v loňském roce, kdy porazila nejlepšího světového hráče Go poslední doby, ohromil i odborníky. Ti totiž předpokládali, že bude trvat přibližně deset let, než bude umělá inteligence schopná porazit profesionální hráče této hry.

Nyní zůstává otázka, jestli se umělé inteligenci podaří porazit i hráče z národa, který tuto hru sám před mnoha lety vymyslel. AlphaGo se však už zúčastnila několika online utkání, ve kterých vyhrála, a to i nad Ke Jie, který s ní má v květnu soupeřit formálně.

I Čína se zapojila do vytváření své umělé inteligence, konkrétně ji vyvíjí společnost Tencent Holdings. Tato AI se už také poměřovala s lidskými hráči, AlphaGo však po svém úspěchu v roce 2016 stále vede. Google umělou inteligenci využívá například při vývoji autonomních automobilů.

Zdroje: bloomberg.com, wikimedia.org
reklama