reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podcenila NVIDIA dopady kryptoboomu a předražila GeForce RTX?

6.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Podcenila NVIDIA dopady kryptoboomu a předražila GeForce RTX?
NVIDIA oficiálně hlásá, že mezi dubnem 2017 a červencem 2018 z prodeje karet určených pro těžbu kryptoměn utržila 602 milionů dolarů. Analytik z RBC si nemyslí, že to je moc malá cifra a i to mohlo stát za aktuálními problémy.
Analytik Mitch Steves z RBC odhadl výdělek NVIDIE na základě vytěžených kryptoměn a výkonu k tomu potřebnému, což samo o sobě není jednoduchý úkol, který by poskytl přesné výsledky. Posoudil také, kolik z toho mohlo jít do kapes AMD a kolik NVIDIE, a ta si tak měla přijít na 1,95 miliard dolarů. Ostatně i bez výpočtů se dá selským rozumem odvodit, že za více než rok pokrývající celý boom těžby kryptoměn v rámci druhé vlny vypadá 600 milionů jako příliš malá cifra. Však 600 milionů představuje jen zlomek toho, co NVIDIA utrží za jediný kvartál a konec těžby na grafikách byl pro ni přitom velice citelný.
 
 
Dalo by se tak souhlasit se závěrem, že NVIDIA značně podcenila dopad těžby kryptoměn na zájem o její grafické karty, což se týká spíše oficiálních vyjádření a čísel. Je a bylo nad slunce jasné, že tento strom neporoste do nebe a zájem těžařů může velice rychle opadnout, což se také stalo, takže bychom se nemohli divit tomu, kdyby NVIDIA úmyslně snižovala odhady svých výdělků spojených s těžbou. Ostatně lze velice obtížně posoudit, k čemu bude ten který zákazník svou kartu používat.
 
Problém je ten, že nyní mohlo NVIDII toto podcenění dohnat, jak se projevilo právě i nedávným výrazným snížením předpokládaných tržeb za poslední fiskální kvartál z 2,7 na 2,2 mld. USD. Steves vedle toho píše, že co se týče AMD, tato firma dle jeho čísel udávala reálné údaje. 
 
 
Pak bychom se ani nemohli divit, že NVIDIA skončila se sklady a prodejními kanály plnými čipů a karet Pascal, dle čehož byly také nastaveny ceny generace Turing. K tomu lze dodat, že něco takového umožnila i slabá konkurence AMD, které mělo v době nástupu prvních Turingů v nabídce přinejlepším Vegu 64, ekvivalent GTX 1080. 
 
NVIDIA sama už také přiznala že zájem o (zvláště hi-end) karty RTX není tak silný, jak by předpokládala, za čímž můžeme vidět kombinaci vysokých cen a paralelně dostupných Pascalů. NVIDIA tak možná v oficiálních číslech podcenila dopad těžby kryptoměn, ale zcela jistě přecenila zájem zákazníků o karty Pascal, s jejichž odbytem začala mít problémy už v první polovině 2018. Od srpna tak zákazníci čekali na to, až bude představen nový mainstream v podobě RTX 2060 a my dobře víme, že NVIDIA mezitím čekala právě na to, až se vyprázdní sklady od GTX 1060. Těchto karet je ostatně na našem trhu stále dost a dost, přičemž jejich ceny se od loňského podzimu drží na stejných úrovních. 
 


reklama