reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podpora sledování pohybu očí přichází do Windows 10

2.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Podpora sledování pohybu očí přichází do Windows 10
Postižení lidé zajisté velice ocení novou možnost, jak ovládat systém Windows 10. Funkce Usnadnění přístupu budou obohaceny o ovládání počítače pouhými pohyby očí, což je technologie, kterou výrobci už nabízí nějaký ten pátek. 
Pokud jde o ovládání počítače pohyby očí, můžeme si vzpomenout především na společnost Tobii a její Eye Trackery, které jsou ale určeny především jako doplňkové vstupní periferie pro ovládání her či jiného softwaru. Microsoftu jde ale o něco jiného, a sice jak zajistit pohodlné ovládání počítače a psaní textů takovým lidem, kteří z různých důvodů nemohou vládnout myší ani klávesnicí. Novou funkci tak budou moci využít i ti, kteří zvládnou pohybovat pouze očima.
 
 
To je i případ Steva Gleasona, bývalého hráče NFL, kterého postihla zákeřná neurodegenerativní nemoc ALS, čili amyotrofická laterální skleróza, která člověka postupně omezí v pohybu, pak mu znemožní i dýchat, ale oční svaly nepostihne. Microsoft plánuje, že lidé s podobnými potížemi budou moci novou funkci využít od nástupu podzimní aktualizace Windows 10, čili Fall Creators Update. Inspiroval jej právě Gleason, který tento nápad prezentoval v roce 2014 na akci Microsoft Hackathon. Funkce pro Usnadnění přístupu budou také vylepšeny i jinak, a to pro lidi s problémovým zrakem. 
 
 
Windows 10 tak budou na podzim obohaceny o funkci Eye Control, k čemuž bude zapotřebí také vhodná kamera pro sledování pohybu očí, jako je třeba právě Tobii 4C.
 
 
S její pomocí budou moci pracovat s ukazatelem myši, softwarovou klávesnicí a využívat funkci převodu textu do řeči. Prostě jim umožní vcelku snadno komunikovat s okolním světem, a to tím bezprostředním, tak tím online.  
 

Aktuálně se tato funkce nachází v betaverzi, ale pokud by ji snad už někdo chtěl vyzkoušet, stačí se přihlásit do programu Insiderů a stáhnout si nové zkušební sestavení Windows 10. 
 
Zdroj: Blog
reklama