reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Policie používá prsty mrtvých obětí k prolomení Touch ID

28.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
Policie používá prsty mrtvých obětí k prolomení Touch ID
Vzpomínáte si na předloňský případ, kdy FBI chtěla odemknout teroristův telefon Apple? Dnes už je možné zabezpečení prlomit softwarově, nicméně policie používá i levnější metody. Využívá totiž prsty mrtvých obětí.
Před dvěma lety se rozhořela velká diskuze o tom, zda má společnost Apple odemknout telefon teroristy, který tehdy zabil 14 lidí. Apple odmítl a později se do hry vložila společnost Cellebrite, která telefon odemyká za poplatek 1500 až 3000 dolarů. Nově je také k dispozici služba Grayshift, která odemyká telefony za paušál 30 tisíc dolarů za rok. Policisté ale k prolomení biometrických zabezpečení telefonů i jiných systémů používají i jiné mnohem levnější metody. Potřebují k tomu jedinou věc, zločinec už musí být po smrti.
 
Apple Touch ID
 
Poté se totiž na osobu přestanou vztahovat práva na soukromí a dle amerických zákonů je možné využít části mrtvého těla k odemčení zablokovaných telefonů. První takový oficiálně přiznaný případ se stal v listopadu 2016, kdy se FBI agent pokusil použít prst mrtvého útočníka k odemčení telefonu 7 hodin po jeho smrti. Chtěl tak zjistit více o motivech jeho činu a případné napojení na jiné osoby. Podle zdrojů blízkých policejním útvarům v USA je taková praxe dnes již běžná a už se snaží totéž dělat i se systémem rozpoznání tváří Face ID. Podobně je ale možné odemykat i přístroje jiných značek.
 
Podle Mariny Medvin z Medvin Law není možné něčemu takovému zabránit, i když se to týká soukromí dalších uživatelů. Jakmile s někým (např. tímto zločincem) sdílíte jistou informaci, což může být např. zpráva na chatu, není dle ní možné vyžadovat ochranu vašeho soukromí při prohledávání telefonu zločince. Pokud zločinec žije, je stále nutné mít povolení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama