reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Dle společnosti TSMC by aktuálně pociťovaný nedostatek čipů mohl být do jisté míry způsoben uměle, a to prostě tím, že některé společnosti či snad jednotlivcí mají schválně sedět na značných zásobách čipů, které prostě spíše jen hromadí. 
honza1616 (3625) | 6.10.202117:15
Kdo to tedy hromadí??
Čekal jsem že se v článku budou zmíněný ty firmy co to zadržují a ono nic ... :­(­(
To je zase clickbait
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 5.10.202122:29
Jde o uměle vyvolaný problém TSMC a spol. kteří nejsou schopni dynamicky upravovat cenu na trhu tak aby odpovídala střetu nabídky a poptávky ­(z velké části kvůli smlouvám­).
Pokud by nedostatek nastal, lidé kteří se zásobily když čipy byly vyráběny pod skutečnou tržní cenou ­(to je zdá se že i teď­) vydělají na neschopnosti výrobců nastavit tržní cenu teď.
Pokud nedostatek nebude tak prodělají protože TSMC dobře odhadlo cenu. Protože je ale nedostatek už teď, je jasné že správná je první varianta a ti co se zásobí budou odměněni za službu kompenzace neschopnosti TSMC, protože nedostatek je už teď.
Odpovědět0  10
GogoX (515) | 6.10.20217:37
vypadá to, že tam u vás máte kvalitní matroš ... takovéto blafy z mentálně nepoškozeného jedince nevylezou ...
Odpovědět1  1
warhawk22 (152) | 6.10.20218:31
Akoze vobec som nepochopil, co mala byt pointa vasho prispevku.

A este nechapem aj vas vyrok ­"vydělají na neschopnosti výrobců nastavit tržní cenu teď­" .... to si myslite, ze vyroba cipov je ako ist kupit rozky do obchodu? Tie zmluvy su na rok­-dva dopredu.
Odpovědět4  0
Akuh (1099) | 6.10.20219:26
Pokud by jsi četl pořádně možná by ti pointa došla. Ale určitě by jsi se dočetl že jsem uváděl i příčinu neschopnosti výrobců nastavit tržní cenu ­"z velké části kvůli smlouvám­". Zkus tedy ještě jednou lépe, než začneš kritizovat, že jsem nevzal v potaz něco co jsem tam doslova uvedl jako jednu z příčin neschopnosti.
Odpovědět0  4
warhawk22 (152) | 6.10.202110:13
To akoze je na vine TSMC? Akoze keby on zdrazil o 300% ceny, tak by bolo vo svete vsetko dostupne za povodne ­(pred koronove­) ceny? Nemyslim si.
Ak by TSMC zdrazel, tak by sme mali dnes asi priblizne rovnake ceny vyrobkov ­(ktore maju cipy­) ako su teraz, ked je akoze cipov nedostatok. Len by zarobil niekto iny.
Cipy su, len je velky dopyt. Vacsi nez kedykolvek predtym.
Automobilky si za to mozu sami, ked vlani znizili objednavky. A automobilkam to aj vyhovuje ­(nejaky z automobilky to prezradil, mozno nechtiac­), lebo zdrazia auta, a oni maju vyssiu marzu, teda dostanu rovnake trzby, ale menej nakladov na vyrobu + mozu upravit fixne naklady.
Odpovědět5  0
Akuh (1099) | 6.10.202110:58
Kdo říkal za předkoronové ceny? Já říkám přesný opak, tak mi nic nepodsouvej. Mluvím totiž o střetu nabídky a poptávky. Žijeme ve světě omezených zdrojů a když je nějakého zdroje málo, jeho cena má růst aby to odradilo zákazníky, protože nedostatek je pouze pokud je převis poptávky nad nabídkou. Čipy nejsou, protože je větší poptávka než nabídka což je způsobeno špatným nastavením cen.
Stav kdy jdeš do obchodu a zjistíš že to co chceš bude na skladě až za několik měsíců je způsoben jen podstřelením ceny a je jedno zda jde o auto, GPU, nebo cokoliv jiného, teoreticky správná hodnota ke které se každý aktér trhu má snažit blížit je totiž ta, kdy je poptávka přesně vyrovnaná nabídce.
U kapacit FAB je jediný rozdíl v tom že jsou intervaly delší kvůli technologii výroby, ale stále platí že v okamžiku kdy je fronta příliš dlouhá znamená to, že cena je nastavená špatně. Chápu že je nepopulární když ti něco zdraží, ale pro společnost je lepší aby zboží bylo tak drahé, aby bylo k dispozici pro ty ochotné zaplatit tržní cenu, protože pokud někdo daný produkt potřebuje nutně, třeba 3D grafik novou GPU pro práci, tak ten je ochoten obvykle zaplatit víc, než chlápek co si chce zahrát dooma, protože ten druhý si může koupit knihu, koukat na filmy, nebo dělat tisíc různých věcí a stejně tak u TSMC by si zákazníci kteří čipy potřebují nutněji zaplatily vyšší cenu a třeba i objednaly méně doufajíc že cena klesne.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 6.10.202111:05
Až na drobný detail: firma, kterou živí prodej čipů opravdu nemůže přestat. Budou nadávat, platit desetinásobek. Ale stejně si odeberou své waffery, pač jim nic jiného nezbyde. ­(leda zavřít­) Ceny jsou už tak dost vysoko, aby si nikdo neobjednával nic, co nezbytně nepotřebuje.
Odpovědět1  0
Akuh (1099) | 6.10.202111:40
I ta firma sama stojí před situací, kdy buď dokáže svým zákazníkům prodat čipy za tržní cenu, či nedokáže. Jejich vlastní prodeje jsou řízeny střetem nabídky a poptávky a protože roste cena vstupu ­- čipu, pak logicky musí zdražit což omezí počet zákazníků které oni mají a počet čipů které si objednají. Je smutné, když se se zvýšenou cenou vstupu nedokáží uživit a skončí, ale to je to přirozená součást trhu. Obdobná situace jako bys měl firmu specializující se v rybolovu na jeden konkrétní druh ryby a populace toho druhu by klesla tak že nedokáží nalovit dost na přežití firmy, protože nenajdou zákazníky kterým by prodali méně ryb za dost vysokou cenu.
Odpovědět0  2
DarkRichelieu (1230) | 6.10.202111:51
Nevím jak by asi TSMC mělo počítat wafery. Když je rozdíl co na ten křemík vyleptá. Jednou je to grafika jindy procesor. To má určovat cenu waferu podle ceny koncového produktu ? Nebo jen vyrábět ty nejdražší chipy a na zbytek se vybodnout. Koukám jste bezskrupulózní osoba, která by i nejspíš zdražovala chemoterapii 1000x jen proto, že je po ní vysoká poptávka. A je jedno že ti pacienti na to nemají...
Odpovědět3  1
Akuh (1099) | 6.10.202114:39
Jen ty nejdražší čipy. Ostatní zákazníci buď musí zdražit a připlatit si a nechat nést vyšší cenu své zákazníky. Pokud to nemohou, pak očividně jejich produkt nemá dostatečnou hodnotu.

Klidně mě nazvy bezskrupulózní osobou, ale popravdě i pro ty pacienty je vyžší cena lepší.
Nízká cena zázrakem zařídí že něco co není bude? Píšeš jako by snad to že vysoká cena mohla za to že budou umírat lidé, protože na chemoterapii nebudou mít. To není pravdiví předpoklad. Za umírání lidí by mohl totiž nedostatek chemoterapie, jehož důsledkem je vysoká cena.
Ale popravdě, narážíš na další bod co znamená vysoká cena. Vysoká cena je cenový signál, který všem aktérům trhu říká „je toho málo, pojďte vyrábět a pořádně si nahrabat“. Cenové signály nesou totiž nejen informaci o dostupnosti na trhu, ale i motivaci k navýšení produkce ­(Což u čipů lze vidět třeba zde: https:­/­/www.svethardware.cz­/infineon­-s­-vyraznym­-predstihem­-otevira­-svou­-novou­-rakouskou­-tovarnu­/55967 ­). V principu, pokud je účelem zdravotnictví zachraňovat životy, růst cen je přesně to co chceme. Pokud propagovat sociální rovnost i za cenu většího počtu mrtvých, pak by se s tebou souhlasit dalo, ale já upřednostňuji zdravotnictví co zachraňuje co nejvíc životů.

Doteď jsem totiž jen řešil jen samotný růst ceny, ale ten má i další efekt. Maximalizace výroby a hledání substitů. Jsi výrobce chemoterapií a najednou je tak velký nedostatek který způsobí že můžeš zvednout cenu 1000x. Je v zájmu výrobce vyrobit co nejvíc chemoterapie aby na tom rejžoval co nejvíc. Takže nasadí přesčasy pokud může, pokusí se rozšířit výrobu a to vše dokud to dává ekonomický smysl který právě zajišťuje růst ceny a tím dodá víc chemoterapie a zachrání se víc lidí. Pokud daná chemoterapie není chráněna patenty a příčina nedostatku je dlouhodobějšího rázu můžou se snažit zahájit výrobu i firmy z příbuzných oborů, třeba jiné farmaceutické firmy. Firmy a lékaři budou motivováni hledat substituty. Není dostupná nejlepší chemoterapie na trhu? Mohou šáhnout po jiné, lékaři mohou nasazovat méně účinné zákroky,... protože ani jinak by neměly jinou možnost, jen takhle ví že chemoterapie není pro všechny což jim řekne cena, místo toho aby se pacient zapsal do dvouletého pořadníku aby umřel při čekání.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 7.10.202111:34
Podle mě je lepší umřít při čekání v naději, než v beznaději s tím, že na to nemám. Protože nedostatek taky vytváří korupci a láká supy, kteří se chtějí přiživit ­(jako dnes­) na nedostatku. Zisk je důležitý motiv podnikání, ale nemyslím si že je to jediný.
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 7.10.202115:53
Jenomže to není o tom, že zemře stejný počet lidí tak jako tak. To je o tom že díky vyšším cenám více lidí přežije. Nedostatek skrze nabídka x poptávka způsobí růst cen, vysoké ceny způsobí růst produkce a vyšší produkce skrze nabídka x poptávka způsobí pokles cen.
Jinými slovy, právě vysoké ceny způsobí že víc lidí přežije protože zajistí rychlejší růst produkce. Takže je lepší zemřít v pořadníku, nebo je lepší po nějaké době beznaděje zjistit že najednou máš naději a třeba i přežít?

Jistě firmě nemusí jít jen o zisk, některým ano, ale jiným ne, ale chceš aby problém řešili všichni kdo můžou? Nebo jen někdo? Dejme tomu že máš 2 firmy se stejným tržním podílem vyrábějící chemoterapii, 1. jde hlavně o zisk, 2. o to aby neumíraly lidi.
- Situace při nezvýšení cen: Ta které jde o lidi navýší výrobu i za cenu vyšších nákladů a sníží si tak zisk či jde do ztráty ­(přesčasy, další směny, nákup dražších surovin­) a dejme tomu že vyrobí 2* tolik chemoterapie, ta druhá ne a tak máš o půlku víc chemoterapie díky navýšení produkce „lidumilské­" firmy, ale s tím že ta firma který jde jen o zisk je ekonomicky silnější a třeba díky tomu místo 50% tržního podílu bude moct obsadit 60% protože si bude moci dovolit modernizaci továren.
- Situace při zvýšení cen: Obě firmy navýší výrobu, jedna kvůli ideálům ­(přičemž viděla ale též­) a druhá jen kvůli zisku, protože chce rejžovat dokud může. Najednou máš dvojnásobek chemoterapie a ani jedna nebyla ekonomicky poškozená či naopak, obě mohou mít zdroje na modernizaci, třeba.
Jinak u veřejně obchodovatelných firem ale zpravidla o zisk jde, protože když má firma milion vlastníků, jejich jediným společným zájmem téměř vždy jen je zisk.

Samozřejmě to komplikuje patentové právo, tedy státem udělovaný a vymáhaný monopol. Který omezuje možnost firem vstupovat na trh. Je komické že na jednu stranu stát tvrdí že monopoly jsou špatné a na druhou je vytváří.

S korupcí narážíš na problém. Pokud je cena tržní ­- tedy rovnovážný bod mezi nabídkou a poptávkou, pak se dostáváme do situace kdy používáme slovo nedostatek pro popis dvou odlišných situací.
1. Je víc lidí kolik to chce­/potřebuje, než kolik je k dispozici. Ale v tomhle případě máme i nedostatek tryskáčů, zlata,...
2. Nabídka převyšuje nabídku v ekonomickém smyslu, tedy když není dost zboží na trhu pro všechny co chtějí koupit za aktuální prodejní cenu. Tedy prodává se pod cenou, což je situace která je když je chemoterapie málo a cena nevyroste.
Pokud je cena tržní, tedy odpovídá rovnovážnému bodu mezi nabídkou a poptávkou, pak každý kdo je ochoten zaplatit tržní cenu zboží už má a není tedy důvod ke korupci, protože tím že někoho podplatíš nic nezískáš. Naopak, korupční cena je vyšší než tržní, protože obsahuje rizikový příplatek pro korumpovaného a ten se musí promítnout do ceny. Tedy korupce je problém jen pokud máš ceny nižší než tržní.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 8.10.202115:46
Teda pane vachmajstr, vy jste ale hlava. To jsou implikace, že by se za ně ani Gödel s Einsteinem nestyděli. Omlouvám se, ale jestli jste vychodil ekonomku, tak to se nedivím, kde je v současnosti naše ekonomika.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.10.202119:57
A co jako nevrhuje? mám firmu. Povedlo se mií jako zázrakem sehnat čipy na výrobu, řekněme na rok dopředu. V dnešním stavu. Mám se uklonit, omluvit a poslat je konkurenci?
Odpovědět0  0
FabledWarrior (177) | 6.10.20217:02
Jenomže takhle to není.. tady je evidentně myšleno, že někteří zákazníci TSMC si i dnes vyrobené chipy či celé produkty syslí u sebe a říkají, že chipy nejsou... tím uměle zvyšují cenu těch čipů případně celých produktů.
Odpovědět5  0
wrah666 (6205) | 6.10.20218:44
Říká se tomu obchodní instinkt. Hloupý šéf firmy uvěřil ohlupujícím uklidněním, jak je ­"krize­" jen krátkodobá a teď mu výroba stojí. Inteligentní si narval sklad čipy, sjednal další dodávky a teď si brutálně nahrabe.
Odpovědět2  0
darksicek (150) | 6.10.202117:18
Stejně jako je rozdíl mezi obchodním instinktem a insider tradingem, je i zde rozdíl mezi zásobením se, a tím když zadržíte podstatnou část produkce, čímž způsobíte onen nedostatek.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 8.10.202115:48
Neříká se tomu scalpování?
Odpovědět0  0
GogoX (515) | 6.10.20217:41
no ... na rok dopředu třeba u mediateku to jsou stovky milionů čipů ... qualcomm detto ... pokud tohle udělá každý ...
Odpovědět0  1
Akuh (1099) | 6.10.202111:46
Tak pokud to udělá každý a budou držet čipy příliš dlouho až bude dostatek čipů, tak pak budou prodávat hluboce pod cenou a hodně prodělají protože čipů bude nadbytek. V jejich zájmu je trefit skutečnou tržní cenu a za tu to prodat. Nekonečné syslení je cest ke krachu.
Odpovědět0  0
Bison (808) | 5.10.202117:30
TSMC rovnako využila hystériu na trhu a sama sa podieľala na podvodoch na burzách s akciami firiem, každý chce zarobiť a určite nie len poctivo, kto by nevyužil príležitosť ak dopredu vie, že to nebude trvať dlho a čipov bude na trhu prebytok....
Odpovědět0  3
Mirek55 (602) | 5.10.202120:01
Kdy bude ten přebytek?
Odpovědět0  0
vaclav2211 (357) | 5.10.202122:05
Vtedy ak to umelo vsetci vyrobcovia, distributory a predajcovia prestanu natahovat.
Vid cenu polystirenu, 300% vyrabane na Slovensku, kolko cipov treba na vyrobu polystirenu?
A to nieje otazka len jedneho vyrobku.
Odpovědět2  1
Bespi (157) | 5.10.202122:41
Hospodske placani. Co treba si trochu pozjistovat proc sla cena polystyrenu, ale i dalsich veci nahoru. Duvodu je dlouha rada.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 8.10.202115:52
Já s pánem tak trochu souhlasím, mám ten pocit, že spousta firem jen uviděla příležitost, proč ty ceny zvednout. Někde to mělo počátek, ale je to takový jednoduchý důvod, který lze uvést na všechno.
Odpovědět0  0
vaclav2211 (357) | 5.10.202122:17
este dotatok: pred par rokmi Hynixu vyhorel maly sklad obaloveho materialu a ako to dopadlo? behom 24hodin stupli ceny pamati o 100%, uz si pripadam ako za komancov ­"nebude olej­" a nebol, ­"nebude cukor­" a nebol, a takto mozem pokracovat dalej, je to len cista zlodejina ako obycajneho cloveka zvliect z koze nic viac!
Odpovědět4  1
warhawk22 (152) | 6.10.202110:30
njn, davova psychoza je husta :­)
to ako v USA pred cca 100 rokmi povedal nejaky vtedy znamy typek, ze nejaka tam ich banka ma problemy, a vsetci si isli vybrat peniaze, co nakoniec banka skrachovala :­-D
Odpovědět0  0
doriel (497) | 8.10.202115:55
Tak zvykli jsme si, že je všeho dost a je na výběr. Teď nás z té hrušky, jak se říká, sundají celkem rychle :­)
Myslím, že banky jsou na tom stejně i dnes, používá náš kapitál pro svoje obchody a spoléhá, že všichni nevyberou najednou, nebo ne? :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.