reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Předseda TSMC: někteří schválně sedí na zásobách čipů

5.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Předseda TSMC: někteří schválně sedí na zásobách čipů
Dle společnosti TSMC by aktuálně pociťovaný nedostatek čipů mohl být do jisté míry způsoben uměle, a to prostě tím, že některé společnosti či snad jednotlivcí mají schválně sedět na značných zásobách čipů, které prostě spíše jen hromadí. 
dříve se objevovala obvinění, která říkala, že některé firmy prostě hromadí zásoby čipů ve stylu panikařícího zákazníka, který se najednou dozvěděl, že brzy může dojít mouka, droždí či cokoliv jiného, co sám třeba ani téměř nepoužívá. Nyní se k těmto obviňujícím hlasům přidává sama firma TSMC, jak vyplývá z článku magazínu Time
 
Mark Liu, předseda TSMC
 
Time zpovídal samotného Marka Liu, předsedu společnosti TSMC. Ten prozradil, že různá obvinění zákazníků, kteří se cítili firmou TSMC přehlíženi, zatímco jiní měli mít zvláštní prioritum, jej přiměla k vytvoření týmu, který sbíral informace o zásobách firemních zákazníků. Liu se tak snažil zjistit, kdo ze zákazníků firmy opravdu pociťuje nedostatek a kdo se jen rozhodl hromadit zásoby v očekávání ještě horšího budoucího nedostatku. Je přitom dobře známo, že takovéto chování může onen nedostatek pouze přivolat nebo přinejmenším uspíšit jeho nástup. 
 
TSMC se tak dle výsledků svého zkoumání snažilo přiřazovat větší kapacity právě takovým zákazníkům, kteří měli opravdu citelný nedostatek potřebných čipů, což bylo vyhodnoceno dle poměru dodávek čipů a dodávaných produktů, které jimi měly být vybaveny. Tím ovšem byli nepřekvapivě popuzeni ti, které TSMC vyhodnotilo jako "žáby na prameni". Mark Liu ale jasně říká, že "v dodavatelském řetězci zcela jistě působí lidé, kteří hromadí či hromadili zásoby čipů".
 
Tím ale snad naznačuje, že nemusí jít (pouze) o firmy, ale třeba i pouhé jednotlivce působící coby prostředníci a distributoři, ale to je otázka. Ovšem i na trhu s grafickými kartami jsou z nafukování cen obviňování především distributoři a mohli jsme se i dočíst, že se k dodávkám najednou začali dostávat noví lidé, kteří nahradili dosavadní kanály, což mohlo být spojeno ale především s prodejem hardwaru těžařům, čili jde spíše o vysoce specifický případ. 
 
V každém případě je hromadění čipů problém i dle předsedy firmy TSMC, ale to je samozřejmě jen jeden z více faktorů. Někdo si za aktuální nedostatek může i sám, jako například řada výrobců automobilů, kteří během prvního období pandemie snížili objednávky čipů a když je poté chtěli opět navýšit, shledali, že jimi uvolněné kapacity si už zabral někdo jiný. 


reklama