reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přestanou se prodávat benzinová a naftová auta? Přichází doba elektromobilů

17.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Přestanou se prodávat benzinová a naftová auta? Přichází doba elektromobilů
Ekologické problémy spalovacích a vznětových motorů se diskutují denně. Protože však dnes existuje řešení v podobě aut na elektrický pohon, vznikají iniciativy na úplný zákaz prodeje benzinových a naftových aut.
Auta jsou podle mnohých jedním z hlavních příčin znečištění naší planety. Nejedná se jen o výfukové plyny, ale třeba i velkou spotřebu benzinu a nafty, nemluvě o ropných katastrofách, ke kterým by bez těchto aut nejspíše nedocházelo. Na druhou stranu ani elektrická auta nejsou bezchybná, asi největší problém tkví v recyklace baterie.

Oproti klasickým autům mají několik výhod jako prakticky nulová údržba. Elektromotory jsou totiž čisté - neproudí v nich benzin, ale ani olej, který je pro chod spalovacích motorů nezbytný. To znamená, že s eletromobilem v podstatě nemusíte do servisu. I toto je faktor v lepší ekologičnosti elektromobilů.

A protože jsou elektromobily ekologicky přívětivější, vznikla iniciativa International Zero-Emission Vehicle Alliance. Její cíl je, aby se kolem roku 2050 snížily emise produkované auty na 80-95 % současné úrovně. Řešením tohoto problému je podle hnutí úplný zákaz benzinových a naftových aut.





Aby však v roce 2050 nejezdila téměř žádná benzinová auta, jejich prodej musí být zakázán okolo roku 2030. Mezi země, které se zapojily do iniciativy nulových emisí, se řadí například Indie, Norsko nebo Německo.

Pro ČR může být důležitý vývoj situace právě v Německu. Tam momentálně jezdí celkem 45 milionů aut, z toho je asi 150.000 hybridních (kombinace benzinového, nebo naftového a elektrického motoru) a 25.000 čistě elektromobilů. Německá vláda však elektroauta podporuje, a to dotací ve výši 4000 euro, tedy 108 tisíc Kč.

Německý koncern Daimler má připravený plán, jak přivést elektromobily do svého celého portfolia. Zapomínat by se nemělo ani na Teslu, která má výkonná a luxusní elektrická auta, plánuje přitom výrobu i levných elektrických aut, která jsou dostupná pro každého.

Zdali jsou elektromobily správnou volbou, ukáže až čas. Zatím není zákon zakazující klasická auta schválen v žádné zemi. Aby se tak stalo, trh bude muset nabídnout alternativy k současným benzinovým a naftovým autům.

Zdroj: electrek.co
reklama