reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prezident Biden podpořil právo spotřebitelů na opravu

26.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Prezident Biden podpořil právo spotřebitelů na opravu
Hnutí prosazující právo na opravdu je v USA spojeno především s firmami Apple či John Deere, které ovšem stojí na druhé straně. Nyní se ale do věci poprvé vložil americký prezident, který podpořil práva spotřebitelů. 
Prezident Biden se tak stal prvním z řady svých předchůdců, když jednoznačně a formálně podpořil hnutí požadující právo na opravu produktů, které si spotřebitelé kupují. To je v USA velké téma již řadu let, přičemž to se týká široké veřejnosti, pokud jde třeba o elektroniku, nebo i relativně malé skupiny farmářů, které zase trápí přístup firmy John Deere. Ta se snažila své zákazníky odstřihnout od možnosti opravovat si své zemědělské stroje, přičemž sama nabízela jediný povolený autorizovaný servis, a to i na menší úkony. A za ten si lidé pochopitelně připlatili a museli navíc čekat, až na ně přijde řada a opravář dorazí, což je přinutilo začít využívat cracknuté verze firmwaru, které není třeba odemykat po každé výměně žárovky. 
 
 
Poté ovšem dané hnutí dostalo podporu samotné Federální obchodní komise (FTC), která již pod Trumpovou administrativou začala vyšetřovat způsoby, jakými se výrobci snaží zákazníkům bránit ve snaze opravit si svůj telefon, traktor, atd. Nyní už pod Bidenovou administrativou FTC oznámila, že se chystá proti takovým výrobcům zakročit. 
 
Prezident Biden také uvedl, že sám silně podporuje právo spotřebitelů a mluvil o všemožných produktech "od chytrých telefonů po traktory" v jasné narážce právě na firmy Apple a John Deere. Biden konkrétně prohlásil, že v příliš mnoha případech nemají zákazníci svobodu vybrat si to, jak či kde bude jimi vlastněný produkt opraven. 
 
Na mnoha hardwarových produktech se také setkáváme s obvyklými nálepkami, které je třeba odstranit, abychom se dostali k šroubkům a které varují, že toto odstranění zneplatní záruku. U nás si s nimi nemusíme dělat starosti a i v USA dle Vice porušují Magnusson-Moss Warranty Act, na což Biden také ve svém projevu vzpomněl.
 
FTC se nyní chystá tvrdě zakročit proti veškerým snahám výrobců upírat zákazníkům jejich právo, ovšem co konkrétního se bude dít, na to si ještě musíme počkat. Firmy se zřejmě budou bránit, ale brání se i jejich zákazníci, jak uvádí server al.com. Jeden z alabamských farmářů totiž zažaloval firmu John Deere kvůli tomu, že ta mu naúčtovala 600 dolarů za vyřešení čistě softwarového problému, což technikovi nezabralo ani tři minuty. Podobné případy se měly objevit i ve státech Severní Dakota a Illinois. 


reklama