reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prezident Biden vydal kryptoměnový exekutivní příkaz, půjde i o digitální dolar

10.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Prezident Biden vydal kryptoměnový exekutivní příkaz, půjde i o digitální dolar
Americký prezident Joe Biden svým exekutivním příkazem krátce podpořil kryptoměny, které v reakci na to vyskočily nahoru. Jde však především o to, že USA začaly zkoumat své možnosti ohledně využití kryptoměn. 
Reakce kryptoměn na exekutivní příkaz vydaný americkým prezidentem Bidenem sice nastala, ale je v podstatě vedle ostatních obvyklých pohybů vcelku zanedbatelná. Navíc se ukázalo, že to byl klasický "případ Barta Simpsona", jak se obvykle označuje průběh znázorněný i na následujícím grafu. Čili hodnota sice prudce vyletěla nahoru, ale po krátké době zase neméně prudce spadla na víceméně stejnou úroveň, na níž byla předtím. 
 
Bitcoin v posledních dnech
 
Nás ale zajímá spíše to, čeho se týkal onen příkaz prezidenta Bidena. Ten sice ještě nebyl zveřejněn v podrobném znění, ale Reuters už informuje, že Ministerstva financí i obchodu Spojených států dostala za úkol prozkoumat možnosti ohledně využití kryptoměn a posoudit možné výhody a rizika. 
 
Konkrétněji pak daná ministerstva posoudí, co by vyplývalo z vytvoření digitálního dolaru, a to především s ohledem na ochranu spotřebitelů i investorů využívajících kryptoměny, finanční stabilitu, zločinnost, konkurenceschopnost Spojených států, dostupnost finančních produktů a zodpovědnost při zavádění inovací. Jde tak o velké téma týkající se finanční budoucnosti země. 
 
Asi ne náhodou je na první místě ochrana či bezpečnost lidí využívajících kryptoměny, neboť ta je aktuálně, pokud to řekneme trošku expresivně, na úrovni divokého západu. Pravidelně se objevují zprávy o podvodech či obecně zločinech spojených s kryptoměnami, což byl třeba coin spojený se Squid Game či jiné podvodné coiny, různé případy vydírání, hacky kryptoburz, podvody zaměřené na jednotlivce a aby těch cizích slov nebylo málo, máme tu i instagramový vyděračský krypto-scam. Je toho zkrátka dost i bez případů praní špinavých peněz a dle Bidena má být celé toto téma řešeno z "bezprecedentním úsilím". 
 
Biden tak očekává, že dostane do ruky doporučení, jak dále přistupovat ke kryptoměnám a je jasné, že jeho administrativa má o jejich využití zájem. Dle CNBC se ale kupodivu neřešily tzv. stablecoiny, čili kryptoměny jako Tether, jejichž hodnota je přímo vázána na některou z FIAT měn, čili v případě Tetheru přímo Americký dolar. Zde jde především o otázku, zda je přímo Tether s jeho hodnotou 80 miliard USD v oběhu skutečně kryt takovým objemem peněz v dolarech. 
 
A co klima? Tomu se dostalo také pozornosti, i když ne takové jako téma bezpečnosti. Biden ovšem žádá, aby se zkoumaly i možnosti jak učinit kryptoměny zodpovědnějšími vůči životnímu prostředí, což by pak prostě ideálně vedlo k odklonu od schematu Proof of Work, v němž jde právě o výkon, a tedy i energii. A právě toto schema dosud využívá Bitcoin i Ethereum.
 
Prezident Biden se tak zatím nesnaží nic zavádět a nechává pouze zkoumat možnosti, které USA mají, což platí i pro onen digitální dolar. O něm ostatně Federální rezervní systém (Fed) uvažuje už od předchozího roku a na toto téma připravil i studii, ale ve Fedu se ještě nerozhodli, zda vůbec digitální dolar podpoří, nebo ne. 


reklama