reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prezident Microsoftu: byli jsme na špatné straně historie Open Source

19.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Prezident Microsoftu: byli jsme na špatné straně historie Open Source
Dnes to již zdaleka není tak patrné, ale Microsoft a Open Source bývaly kdysi nesmiřitelné strany, oheň a led softwarového světa. Šlo především o éru známého pódiového exhibicionisty Steva Ballmera.
Steve Ballmer se na začátku tohoto tisíciletí nezdráhal označit Open Source za rakovinu duševního vlastnictví, která se dokáže přilepit na vše, čeho se dotkne. Open Source komunita pak oplácela Microsoftu stejnou "vřelostí", ovšem od té doby se leccos změnilo. Vášně z tohoto vztahu v podstatě zmizely, nebo alespoň nejsou vůbec tak patrné a probírané jako kdysi, ostatně ani v Microsoftu už Open Source nepatří mezi sprosté výrazy a nyní se prezident této firmy dokonce svým způsobem i kaje. 
 
 Brad Smith, prezident Microsoftu
 
Je také nutno uvést, že samotný Microsoft prodělal významnou transformaci z firmy, která vydělávala především na prodeji licencí softwarových produktů na poskytovatele služeb. Stále jde z velké části o software, ovšem i o cloud a především o pravidelné příjmy, které pramení právě ze služeb a ne z jednorázového prodeje softwarových licencí. Pak se nelze divit tomu, že lze vzít na milost i Open Source. 
 
Prezident Microsoftu Brad Smith tak v rozhovoru pro MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab uvedl, že jeho firma byla historicky na špatné straně, když Open Source na začátku tisíciletí přímo explodoval a začal se šířit všemi směry. Dodal přitom, že nyní už Microsoft patří mezi největší podporovatele Open Source projektů, pokud jde v konečném důsledku o byznys. Zavazuje se tak i k podpoře GitHubu, který vidí jako pravý domov pro vývoj Open Source projektů a klade si za povinnost z něj vytvořit bezpečné a produktivní zázemí. 
 
My sami můžeme zaznamenat dopad těchto slov třeba v tom, že příští verze Windows 10 ponese už plné linuxové jádro a také byla navázána spolupráce s Canonical, aby Windows 10 mohly nabídnout i OS Ubuntu. Linux a Open Source obecně tak už zkrátka není pro Microsoft konkurence, ale spíše prostředek pro další expanzi služeb. 
 


reklama