reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč Ryzenům tolik chutnají rychlé paměti?

17.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Proč Ryzenům tolik chutnají rychlé paměti?
Včera jsme se podívali na to, jak si dle ředitele Technical Marketing firmy AMD vyladit procesory Ryzen. V návodu bylo přímo řečeno, že procesory AMD dokáží dobře zužitkovat rychlejší paměti, což dle nejnovějších informací dává ještě větší smysl. Proč?
Robert Hallock vedoucí skupinu AMD Technical Marketing nám prozradil, jak si můžeme vyladit systém s procesorem Ryzen pro použití především ve hrách, což dle něj zahrnuje také použití těch nejrychlejších pamětí, které procesor a základní deska zvládnou. Nyní se ukázalo, že rychlost pamětí přímo ovlivňuje i to, jakou propustnost má rozhraní Infinity Fabric. Tomu jsme se už věnovali v teoretickém článku o procesorech Ryzen.





Infinity Fabric slouží jako univerzální flexibilní sběrnice, která propojuje třeba různá čidla sloužící v systému AMD SenseMI a především pak propojují jednotlivé CCX (4jádrové komplexy CPU jader a jejich cache) s nejádrovými částmi, jako je paměťový či PCIe kontroler, rozhraní SATA, USB a další. Dosud jsme ale nevěděli, že existuje spojitost s výkonem modulů operační paměti a Infinity Fabric, jak vysvětluje následující text, v němž AMD odpovídá na dotaz z Redditu.





Tato obousměrná sběrnice má datovou šířku 256 bitů a důležité je, že pracuje na taktu paměťového kontroleru. Pokud tedy využijeme základní paměti s efektivním taktem 2133 MHz, pak Infinity Fabric funguje na 1066 MHz. Čím rychlejší paměti použijeme, tím rychlejší bude i propojení procesorových jader s jejich řadičem a všemi dalšími částmi procesoru, stejně jako propojení jednotlivých CCX. Z toho tak vyplývá, že při koupi procesoru Ryzen bude vhodné zapřemýšlet nad tím, zda k němu vybrat levnější 2133MHz moduly, nebo nějaké rychlejší, ale i dražší. To může třeba v případě společnosti Kingston a dvou 4GB modulů dělat rozdíl něco přes 400 Kč (mezi 2133 a 3000 MHz) a v případě 16GB kitu stejné firmy asi 600 Kč, takže v konečném důsledku nejde o tak velké částky.

Zdroj: Reddit
reklama